Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

“Norden behöver gemensamt regelverk”

Publicerad: 9 september 2016, 07:32

De nordiska länderna behöver ett gemensamt regelverk för att bota bostadsbristen i länderna. Det menar SABO, som lett ett projekt om nordiskt byggande.


Ämnen i artikeln:

SABO

Rapporten är gjord av NBO, Nordic Housing. I juni förra året startade organisationen projektet Byggherrar i Norden, som letts av SABO.

Rapporten visar att det i dag är i praktiken omöjligt att bygga samma typ av hus i två nordiska länder på grund av att reglerna skiljer sig för mycket åt. I de fem nordiska länderna pågår ett intensivt arbete för att hitta billigare byggmetoder, men arbetet stupar ofta på att varje enskild marknad är för liten, enligt rapporten.

– Sverige och Norge har bland de högsta byggpriserna i Europa och övriga Norden ligger inte långt efter. Med ett gemensamt nordiskt regelverk kan vi skapa en gemensam nordisk bygg¬marknad med fler aktörer, mer konkurrens och större utrymme för beställarna att ställa krav. I förlängningen ger det både fler och billigare bostäder, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktionsfrågor på SABO och projektledare för Byggherrar i Norden.

Samtidigt presenteras flera lösningar som rapportförfattarna vill se:

- Norden behöver ett gemensamt tekniskt regelverk med gemensamma definitioner och mätmetoder
- Harmoniserad bygglovsprocess. Bygglovsprocessen ser olika ut från land till land och skiljer sig också ofta åt mellan olika kommuner inom samma land. Gemensamma och tydliga regler skulle förenkla processen
- Utbildning i hur reglerna ska tolkas. Politiker och tjänstemän behöver få utbildning i hur regelverket ska tolkas så att vi kan undvika godtycklighet
- Reglering av alla upphovsrättsliga frågor. Även arkitektens upphovsrätt kan se olika ut från land till land

– Med Europas högsta byggpriser har vi inte råd att vänta. Ett enkelt sätt att komma förbi skillnaderna i regelverk är att låta ett hus som blivit godkänt i ett nordiskt land automatiskt bli godkänt i övriga nordiska länder avslutar Jonas Högset.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.