Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Lagförslag om snabbare planprocesser

Publicerad: 1 oktober 2015, 05:17

Bostadsminister Mehmet Kaplan.

Foto: Fredrik Hjerling.

På torsdagen presenterade bostadsminister Mehmet Kaplan ett nytt lagförslag som ska snabba på planprocesserna. Lagförslaget går ut på att kapa ett led i överklagandekedjan – Länsstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringenStockholms Handelskammare

Den långsamma processen har av många pekats ut som en av orsakerna bakom bostadsbristen. Idag vänder man sig till Länsstyrelsen om man vill överklaga en detaljplan. Nästa instans är mark- och miljödomstolen, och sista mark- och miljööverdomstolen.

Lagförslaget går ut på att kommunala överklaganden om detaljplaner ska hoppa över Länsstyrelsen, för att istället överklagas direkt till mark- och miljödomstolen. Enligt Dagens Nyheter hamnar två av tre ärenden hos domstolen redan idag.

– Det behöver gå snabbare, bli enklare och billigare att bygga bostäder i Sverige. Vi ser att processen från beslut till färdigt hus kan effektiviseras. Det nya lagförslaget skapar förutsättningar för att göra det upp till fyra månader snabbare att bygga bostäder. Vår förhoppning är att det leder till att det byggs flera tusen fler bostäder per år, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Som grund till förslaget ligger den utredning som startades av den förra bostadsministern Stefan Attefall.

– Reformen är en del av regeringens fortsatta regelförenklingsarbete. Att med bibehållen rättssäkerhet effektivisera prövningen av överklagade kommunala beslut leder både till ett ökat bostadsbyggande och till att bostadskostnaderna minskar, säger Mehmet Kaplan.

Kaplan vill inte sätta exakta siffror på hur många fler bostäder det kan generera, men säger att det rör sig om ”flera tusen”.

Från branschen har förslaget mottagits med något försiktig optimism.

– Beslutet är en viktig signal om att regeringen vill underlätta bostadsbyggandet. Det är helt nödvändigt att prövningstiden kortas, speciellt angeläget nu när vi har sådan svårt bostadsbrist. Men det är inte självklart att det blir kortare tider i och med den här ändringen, det ska bli intressant att se och jag hoppas att alla inblandade tar sitt ansvar för att det blir så, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna verkar även han positiv. På twitter hänvisar han till nyheten och skriver följande: 📷

Om regeringen får som de vill kommer lagen att börja gälla 1 juli nästa år.

Redaktionen

Källa: Regeringen, Dagens Nyheter, SABO

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.