Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Låg räntetäckningsgrad oroar

Publicerad: 24 November 2014, 09:33

Akelius Residential redovisar ett driftnetto om 531 miljoner kronor för årets tredje kvartal vilket i jämförelse med motsvarande kvartal ifjol är en ökning med 73 miljoner kronor. Som en andel av bolagets hyresintäkter utgör driftnettot 58,2 procent och överskottsgraden sjunker därmed marginellt från fjolårets nivå på 58,3 procent.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Koncernens förvaltningsresultat för kvartalet hamnar på 239 miljoner kronor och ökar rejält från fjolårets nivå på 123 miljoner, Det förklaras dels av det ökade driftnettot, dels att räntenettot har förbättrats markant. När man sedan tittar på resultet före skatt blir bilden den omvända. Före skatt gör man en vinst om 243 miljoner kronor, jämfört med 612 miljoner ifjol och där stavas förklaringen nästan enbart ökade undervärden i derivatportföljen. Derivatinstrumentens värdeförändring uppgick till -317 miljoner kronor under tredje kvartalet jämfört med en positiv utveckling om 97 miljoner ifjol.

Akelius är ett starkt bolag och sett till fastighetsbeståndets värde ett av Sveriges största fastighetsbolag. Vidare är man börsens största fastighetsbolag men då Akelius i dagsläget endast har noterat preferensaktier kan man inte jämföra det med bolaget som Castellum i just börstermer.

Balansomslutningen vid kvartalsskiftet var 53,6 miljarder kronor varav det egna kapitalet var 22,4 miljarder och soliditeten således 42 procent vilket enligt vd Pål Ahlsén är det högsta i bolagets historia. Belåningsgraden är låg, i synnerhet givet Akelius intensiva expansion den senaste tiden. Direktavkastningen är för bostadssegmentet ganska hyfsade 4 procent på årsbasis men det som kan anses vara oroväckande är Akelius låga räntetäckningsgrad 1,6 gånger räntekostnaderna. Nu stiger den förvisso men givet att ränteläget är på historiskt låga nivåer kan man dra slutsatsen att Akelius opererar på marginalen och då måste man vara försiktig.

Hela rapporten kan du läsa här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.