Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Kursmanipulation kan vara brott

Publicerad: 21 september 2012, 10:20

Aktieköp utan affärsmässigt syfte där det finns ett manipulativt inslag med risk för att marknaden påverkas kan generellt sätt vara ett brott mot marknadsmissbrukslagen (2005:377) enligt åklagare på Ekobrottsmyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Fastighetsnytt publicerade den 13 september ett fiktivt exempel om hur en dåligt likvid aktie kan utan större problem manipuleras och en skrupelfri investerare kan på kort tid tjäna in en bra avkastning. I artikeln citerade man Mattias Anjou, avdelningschef på Finansinspektionen, som menade att det inte gick att utesluta att det rörde sig om ett straffbart beteende.

Vidare hänvisade han till Ekobrottsmyndigheten och Fastighetsnytt har nu tagit kontakt med åklagare Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare som anser att det förfarande som beskrevs i exemplet generellt kan innebära ett brott.

– Som jag förstår exemplet finns det inget affärsmässigt syfte och det finns ett manipulativt inslag och marknaden påverkades. Investerarens syfte är inte att köpa och sälja aktier till bästa möjliga pris, han köper inte de 12 aktierna för att göra en bra affär. Han köper dem för påverka marknaden på ett otillbörligt sätt och gör man så enbart för att påverka kursen kan det generellt sett röra sig om ett brott, förklarar han.

Jan Leopoldson poängterera att bedömningen kan påverkas av hur aktien handlas övriga dagar och vilka svängningar den aktien brukar ha.

– Det kan bero på hur aktien slår under dagen, säger han.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.