Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Kungsleden förlorar skattetvist

Publicerad: 12 mars 2013, 14:19

Kungsledens huvudkontor på Vasagatan 7.

Foto: Kungsleden

Kungsledens dotterbolag Kungsleden Lummer AB har i Förvaltingsrätten i Stockholm nekats nedskrivning av andelar i dotterbolag vid 2008 års taxering.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden FastigheterSkatteverket

Kungsledens dotterbolag Kungsleden Lummer AB har i Förvaltingsrätten i Stockholm nekats nedskrivning av andelar i dotterbolag vid 2008 års taxering. Nedskrivningen löd på knappt 1 280 miljoner kronor.

Skatteverket menar att Kungsleden Lummer använt sig av ett konstlat förfarande i syfte att få fram en skattelättnad, något som enligt verket strider mot lagen om skatteflykt och i Förvaltningsrättens dom skriver man:

”De aktuella underprisöverlåtelserna har inneburit att Kungsleden Lummer AB har behövt skriva ned värdet på dotterbolagsandelar samtidigt som det valda förfarandet har medfört att de koncernbolag som förvärvat fastigheterna övertagit de initiala överlåtarnas skattemässiga värden på fastigheterna och får använda dessa värden som anskaffningsvärden vid en framtida avyttring av fastigheterna. Det innebär att det har uppstått en definitiv skattelättnad trots att fastigheterna har stannat kvar inom koncernen. En taxering på grundval av förfarandet strider således mot bestämmelserna om underprisöverlåtelser eftersom dessa regler endast syftar till en uppskjuten beskattning. Även rekvisitet i 2 § punkten 4 skatteflyktslagen är därmed uppfyllt.

Vid sådant förhållande ska bolaget, med stöd av skatteflyktslagen, beskattas som om de aktuella fastigheterna sålts från de fastighetsförvaltande dotterbolagen till de förvärvande koncernbolagen till fastigheternas marknadsvärden. Det innebär att värdet på andelarna i de fastighetsförvaltande dotterbolagen inte ska skrivas ned, varför bolaget inte heller kan medges något skattemässigt avdrag för nedskrivning.”

Kungsledens aktie har fallit på Stockholmsbörsen med 3,25 procent i skrivande stund i en omsättning om 23,2 miljoner kronor.

Uppdaterat 2013-02-12 klockan 20:25:

I ett börsmeddelande klockan 17:45 skriver Kungsleden att man emottagit negativa domar i ärenden som liknar det så kallade “Steen och Ström-fallet”. Vidare skriver man att inga reservationer av kapital har gjorts och att de finansiella effekterna av domarna är inkluderade i redan gjorda reservationer.

Kungsleden anser inte att man gjort något fel och kommer att överklaga domen, enligt börsmeddelandet.

När Stockholmsbörsen slog igen portarna för dagen hade Kungsledens aktie fallit med 5,6 procent. Omsättningen i handeln med aktien uppgick till 38,1 miljoner kronor.

Sverrir Thór

Källa: Förvaltningsrättens dom i mål 3038-12.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.