Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Kraftigt ökade handläggningstider för bygglov

Publicerad: 16 maj 2022, 13:44

Nästan tre gånger så många fick förra året en reducerad avgift på sin bygglovsansökan i jämförelse med 2019.

Foto: Franz Feldmanis

Handläggningstiden för besked om bygglov har ökat sedan 2019, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Orsaken är att fler ansökningar har kommit in till kommunerna, enligt Boverket.


Ämnen i artikeln:

Boverket

Antalet bygglovsansökningar som fått en reducerad avgift har nästan tredubblats sedan 2019, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

År 2021 ökade antalet till 5 200 ärenden, från att 2019 ha legat på 1 800. Det visar Boverkets enkätundersökning som årligen går ut till Sveriges kommuner.

Enligt plan- och bygglagen ska kommuner ge besked om bygglov inom tio veckor efter ansökan. Vid förlängning gäller maximalt 20 veckor. När det dröjer längre än så har sökande rätt att få avgiften nedsatt, vilken reduceras med en femtedel för varje vecka beskedet dröjer. 

– Det har kommit in ett större antal ansökningar till kommuner som inte har hunnit med att handlägga lika många som man gjorde tidigare, säger Fredrik Ingmarsson, utredare på Boverket, till Ekot.

– Därför har antalet ärenden som gått över tiden ökat, och också antalet ärenden som behövt reduceras.

 

 

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.