lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Kilenkrysset förlorar långdragen tvist i domstol – ska överklaga

Publicerad: 25 oktober 2021, 12:15

Anders Solberg, Ove Nilsson och Jan Persson läser den nyanlända domen från Attunda tingsrätt. Foto: Kilenkrysset

På måndagen fick Upplands-Bro kommun rätt mot Kilenkrysset i en marktvist. Domen från Attunda Tingsrätt blev att fastighetsbolaget inte får rätt till mark som sålts till kommunen. ”Ett handslag räcker tydligen inte”, säger bolagets vd Jan Persson.

Ämnen i artikeln:

KilenkryssetUpplands-Bro

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Domen gäller en omtalad markaffär, fastigheten Upplands-Bro Tång 2:2, som ingicks mellan parterna för drygt tio år sedan. 

– Det är oerhört tråkigt, och visar på att något är fullständigt fel i det juridiska systemet. Alla var överens under rättegången om att detta aldrig var tanken när vi gjorde upp affären, säger Jan Persson vd och ägare Kilenkrysset i en kommentar. 

Läs även: KF och Kilenkrysset bildar bolag 

Bakgrunden är att Kilenkrysset 2012 ville utveckla ett logistikområde på sin mark i Kungsängen, men saknade finansiering, varav marken såldes till kommunen för 20 miljoner kronor med ett skriftligt löfte om återköp för samma summa. Senare värderade kommunen dock marken på 123 721 kvadratmeter till 90–150 miljoner kronor, utan vidare löften till Kilenkrysset vilket fick bolaget att stämma kommunen.

På måndagen meddelade dock Attunda Tingsrätt att bolaget inte har bättre rätt till fastigheten än någon annan aktör. Men Kilenkrysset står fortfarande fast vid att överenskommelsen var att fastigheten skulle återgå till Kilenkrysset om friköp påkallades, vilket man också tänker strida för till högsta instans. 

– Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen. Vi kommer att överklaga och driva detta så långt det bara går.

Jan Persson fortsätter: 

– Moraliskt har vi rätten på vår sida. Nu är det upp till nästa instans att pröva om moralen i en affär har något värde eller om kommunen får lov att bete sig precis hursomhelst gentemot fastighetsägare. I praktiken innebär detta att kommunen kan lura till sig en fastighet med ett markvärde om mer än 160 miljoner kronor. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev