Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Kapitalkostnader för höga och avkastning för låg

Publicerad: 17 juni 2014, 13:10

Det finns mycket som talar för en investering i Stockholm på lite längre sikt, i synnerhet om stadens befolkning fortsätter växa och de infrastruktursatsningar man har flaggat för blir verklighet. Trots det väljer tyska fastighetsbolaget Patrizia i dagsläget att inte investera i Stockholm. Det framgår av Rikke Lykkes, Patrizias Nordenchef, anförande som hon höll på Fastighetsbåten på måndagen.


Ämnen i artikeln:

Patrizia Immobilien

Rikke Lykke konstaterade att internationellt kapital stod för endast 9 procent av de fastighetsinvesteringar som ägde rum i Stockholm under årets första kvartal. I jämförelse med övriga nordiska huvudstäder är det en låg siffra, särskilt Helsingfors där internatioellt kapital står för 56 procent av investeringsvolymen och Köpenhamn där motsvarande siffra är 35 procent.

Detta förklaras av olika saker. En viktig förklaring är enligt Rikke Lykke att hyrorna i Stockholm är höga i förhållande till avkastning, Stockholm har de högsta prime hyrorna och den lägsta prime-yielden i Norden.

– Dessutom är räntorna högre än i övriga Norden och valutan mer volatil än i Finland som har euro och Danmark som har en krona kopplad till euron. Det gör att man inte behöver ta en valutahedge i Finland och Danmark, säger Rikke Lykke.

Hon betonar att Patrizia fortsatt håller ett öga på marknaden och förväntar sig att investera i Sverige i framtiden.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Patrizia Immobilien

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.