Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Hyresregleringen inte det stora problemet för Wallenstam

Publicerad: 11 December 2013, 15:25

Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Wallenstam avser producera 7 500 nya bostäder över de kommande fem åren fram till och med 2018.


Ämnen i artikeln:

Hans WallenstamWallenstam Fastigheter

Wallenstam avser producera 7 500 nya bostäder över de kommande fem åren fram till och med 2018. Det meddelade bolaget på onsdagsmorgonen när den nya affärsplanen för femårsperioden presenterades på en analytikerträff i Stockholm.

Bolaget hade inom ramerna för sin nuvarande affärsplan som presenterades 2007 att bygga 2 500 bostäder och i sin genomgång på onsdagens analytikermöte konstaterade vd Hans Wallenstam att man vid slutet på tredje kvartalet hade färdigtställt 2 181 lägenheter och dragit igång produktionen av ytterligare cirka 500 vilket innebär att man har kört igång 2 700 lägenheter inom nuvarande affärsplan.

Nu ska bolaget gasa på ytterligare och har satt målet på att bygga 1 500 lägenheter per år med ambitionen att höja det egna substansvärdet med 10 procent årligen.

– År 2007 satte vi målet att höja bolagets substansvärde från 60 till 100 kronor per aktie. Vi är nu uppe i 92 kronor och har ett kvartal kvar i affärsplanen. Även om vi inte kommer att nå riktigt hela vägen fram så är det färdriktningen som är det viktiga, säger Hans Wallenstam.

Bolagets vision och affärsidé är i stort sett oförändrade jämfört med den nuvarande affärsplanan. Aktiemarknaden välkomnade Wallenstams meddelande och bolagets aktie hade vid 13:30 på onsdagen stigit med 2,3 procent på Stockholmsbörsen.

Hans Wallenstam konstaterar att Wallenstam inte endast har gått till att bli en etablerad producent av nya lägenheter utan även att  bolaget är idag bland de största producenterna av hyresrätter i Sverige.

– Vi kommer emellertid att behöva bygga en hel del bostadsrätter också eftersom markanvisningar är en begränsad resurs och den mark som anvisats för hyresrätter i våra kommuner räcker inte till. Kommunerna gillar bostadsrätter mer eftersom mark för bostadsrätter är mer värdefull än för hyresrätter.

Han säger att en sannolik mix blir 75 procent hyresrätter och 25 procent bostadsrätter och betonar att Wallenstam främst vill bygga hyresrätter för eget ägande.

Enligt Hans Wallenstam är det bristen på markanvisningar som är det stora hindret för ökat bostadsbyggande. Han menar att det behövs ökade resurser på de olika kommunernas stadsbyggnadskontor för att snabbare kunna hantera markanvisningsprocesserna. Inom fastighetsbranschen har det nästan blivit ett mantra att det är hyresregleringen som är den stora boven i bostadsbristsdramat men det är enligt Hans Wallenstam inte det stora problemet.

– Vi anser oss kunna bygga dessa 1 500 lägenheter trots hyresregleringen och jag ser det inte som något stor fråga. Idag har de flesta hyresrätter i innerstan ombildats så hade man velat avskaffa hyresregleringen så borde det ha gjorts för 10 år sedan, säger han.

Vidare säger han att nyckeln till lönsamt byggande är att hålla produktionskostnaderna i schack.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.