Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Geokalkyl ska påskynda planprocessen

Publicerad: 8 oktober 2015, 12:00

Mehmet Kaplan.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen har gett Statens geotekniska institut, SGI, i uppdrag att komplettera och implementera systemet Geokalkyl, som används för planering av bebyggelse i tidiga skeden.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

Tanken är att detta ska resultera i ett mer användarvänligt system än det som finns idag, och därigenom effektivisera tidiga planeringsskeden.

– Genom att förbättra och implementera systemet Geokalkyl tar vi ett steg till för att digitalisera planprocessen, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Geokalkyl ska bättre kunna bedöma kostnaden för olika grundläggningsåtgärder i samband med planeringsarbeten. I dagsläget kräver systemet omfattande kunskaper och insatser hos den användare som lägger in grunddata.

SGI ska nu komplettera systemet med grunddata, samtidigt som de ska utarbeta ett utbildningspaket som i första hand riktar sig mot kommuner. Detta ska öka användarvänligheten och därmed effektiviseringen.

För uppdraget tilldelas SGI 1,6 miljoner kronor som ska redovisas senast i december 2016.

Redaktionen

Källa: Regeringen

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.