Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Förslag: bilda Region Stockholm

Publicerad: 3 november 2015, 13:00

Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

Foto: Anna Molander.

Under året har partier i Stockholms landstingsråd lämnat skrivelser om att bilda ett Region Stockholm. Förslaget ligger nu ute på remiss hos samtliga kommuner i länet. Synpunkterna från remissen ska sedan ingå i underlaget när SLL under våren tar ställning till att ansöka om regionbildning hos regeringen.


Ämnen i artikeln:

SLLStockholm

Under året har partier i Stockholms landstingsråd lämnat skrivelser om att bilda ett Region Stockholm. Förslaget ligger nu ute på remiss hos samtliga kommuner i länet.

– Det är bra att processen i regionbildningsfrågan nu går vidare med en remiss till länets alla kommuner. Vi kommer att titta noga på vilka synpunkter de framför inför landstingets slutgiltiga ställningstagande, säger landstingsstyrelsens ordförande tillika finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Det var på landstingsstyrelsens möte under tisdagen som beslutet att skicka förslaget på remiss togs. Synpunkterna från remissen ska sedan ingå i underlaget när SLL under våren tar ställning till att ansöka om regionbildning hos regeringen.

– Vi vill ha en så bred uppslutning som möjligt i en fråga som rör hela länet, därför är det också glädjande att det finns en samsyn mellan partierna i landstingsstyrelsen kring hur processen ska gå till. Jag hoppas att vi också ska nå enighet i de kommande besluten, säger Torbjörn Rosdahl.

I budgeten för 2016 har landstingsfullmäktige beslutat att i dialog med länets kommuner påbörja ett arbete för att utreda frågan om regionbildning.

Landstingsdirektören har också fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av en regionbildning, och genomföra en översyn av beslutsfattandet i Stockholmsregionen.

”En förutsättning för att överlåta regionalt utvecklingsansvar på ett landsting är att förändringen vilar på ett lokalt och regionalt initiativ. Därför finns krav från regeringens sida att kommunerna ska beredas tillfälle att yttra sig i frågan.” står det i en skrivelse av Erika Ullberg (S) från slutet av oktober.

Enligt beslutet är kommunernas remisstid mellan den 4 november 2015 och den 29 februari 2016.

Maria Nordlander

Källa: SLL, Moderaterna

Ämnen i artikeln:

SLLStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.