Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Förenklad lagstiftning föreslås

Publicerad: 10 Januari 2013, 14:37

Plan- och byggnadslagstiftningen (pbl) behöver förenklas och förtydligas till förmån för både kommuner och fastighetsägare.


Plan- och byggnadslagstiftningen behöver förenklas och förtydligas till förmån för både kommuner och fastighetsägare. Det menar regeringens utredare Lars Magnusson som på torsdagen lämnade in sitt betänkande i Plangenomförandeutredningen till bostadsminister Stefan Attefall. Utredaren betonar vikten av att minska krångel och osäkerhet för inblandade parter och lägger fram förslag i just det syfte.

Bland dessa förslag är att gatubyggnadskostnader, som faller på fastighetsägaren, blir mer förutsägbara än tidigare genom att en kommunal taxa sätts. I de fall kommunerna vill skattefinansiera gatubyggnaden ska de få göra så men i de fall man väljer att låta fastighetsägaren finansiera får avgiften ej överstiga kommunens självkostnad. Dessutom får man inte ta ut avgifter för att täcka kostnader för ”trafikleder, parker och allmänna platser som betjänar en övervägande del av kommunens bebyggelseområden”, skriver utredaren i sitt pressmeddelande.

På en pressträff tidigare idag betonade Lars Magnusson att det rör sig om alla sorters fastigheter, inte endast småhus och inte endast bostäder utan även industrilokaler och handelsfastigheter och så vidare. När det gäller bostadsfastigheter föreslår utredaren att ägare till fastigheter som redan har tillgång till gatunätet när detaljplanen antas inte blir betalningsskyldiga förrän bygglov beviljas för tillkommande byggrätter.

Lämplighetsprövningar
Utredaren föreslår även att exploateringsavtal lagregleras för att bidra till ökad förutsägbarhet och balans mellan avtalsparter såväl som för att ge allmänheten en ökad insyn i förhandlingar. Liknande system har de senaste åren införts i många andra länder, enligt Lars Magnusson.

Han betonar vikten av att ett exploateringsavtal inte ska få ålägga en byggherre att bekosta social infrastruktur, anläggningar för den verksamhet kommuner enligt lag måste tillhandahålla. Sådana skyldigheter förekommer idag men bör enligt utredaren förbjudas.

Slutligen föreslår utredaren att premisserna för när en kommun lämnar ansvaret för en allmän plats över till enskilda fastighetsägare förtydligas och att lämplighetsprövningar görs för att förhindra att ansvar för alltför komplicerade anläggningar förs över på enskilda fastighetsägare.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.