Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Förbereder grupptalan mot Balder

Publicerad: 22 juni 2020, 13:49

Jurister som företräder tidigare preferensaktieägare i Balder förbereder en grupptalan mot bolaget. Det skriver Dagens industri.


Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

För snart tre år sedan föreslog Balder att lösa in bolagets 10 miljoner utestående preferensaktier, vilket godkändes vid en extrastämma i september 2017. Aktierna löstes som en följd av detta in i oktober samma år.

Många preferensaktierägare var dock missnöjda med detta eftersom de då gick miste om en utdelning som skulle ha skett dagen efter inlösen. Preferensaktieägaren Peter Kreutz gick till domstol, men förlorade målet 2018. Försök att få upp målet till högre instans misslyckades. 

Fordran ska betalas i fyra omgångar – konstigare än så är det inte.

Nu försöker dock Peter Kreutz och andra preferensaktieägare få till en grupptalan mot bolaget. Den här gången argumenterar de för att de har rätt till oktoberutdelningen, och därutöver ytterligare två utdelningar. Ursprungligen hade det beslutats om fyra utdelningar, varav bara en hade betalats ut när aktierna löstes in.

Tidningen har talat med Jan Andersson, professor i civilrätt på Stockholms universitet. Han anser att den första domen var fel och att preferensaktieägarna har rätten på sin sida.

”Bolagsstämman har fattat ett beslut om utdelning. Genom beslutet uppstår en vinstutdelning, och genom det beslutet uppstår en fordran för preferensaktieägarna. Den fordran ska betalas i fyra omgångar – konstigare än så är det inte”, säger han.

Balders vd och huvudägare Erik Selin hänvisar i en kommentar till Di bland annat till den tidigare domen i frågan. 

”För mig låter det jättemärkligt och orimligt eftersom aktierna är inlösta. Hur skulle det vara möjligt att få utdelning för något du inte äger? Det här får vi be en jurist att titta på”, säger Erik Selin till Dagens industri.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.