tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Fastighetsägarna: Måste bli lättare att vräka kriminella ur lokaler

Publicerad: 1 november 2021, 16:21

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna, Mattias de Frumerie

Socialdemokraterna vill att det ska bli lättare att vräka kriminella bostadshyresgäster. Men en stor andel av den organiserade brottsligheten äger rum i lokaler, påpekar Fastighetsägarna och ger fyra konkreta åtgärdsförslag.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Branschorganisationen menar att man i debatten glömt bort att grov kriminalitet ofta äger rum i hyrda lokaler snarare än i bostäder. 

– Här är det mycket svårt att bli av med kriminell verksamhet. Det måste bli lättare att säga upp brottsliga lokalhyresgäster. Ett stopp på att utnyttja fastigheter och affärslokaler för avancerade brottsupplägg, säger bolagets vd Anders Holmestig i en kommentar. 

Det finns flera skäl till varför den typen av hyreskontrakt och ett registrerat aktiebolag blivit allt populärare bland kriminella. 

– Det ger sken av en seriös och laglig verksamhet. Med de två förutsättningarna på plats kan lokalen användas för penningtvätt, människohandel och svartarbete, men även terrorförberedelse samt förvaring av vapen och narkotika.

Läs även: Checklista: Så undviker du kriminella aktörer 

Men fastighetsägare som försöker ingripa mot brottslighet i lokaler befinner sig närmast i en rättslös situation på grund av dagens föråldrade lokalhyreslagstiftning, som innebär att fastighetsägare riskerar att dömas till straffrättsligt medansvar för koppleri eller förberedelse till terrorbrott, samtidigt som det näst intill är omöjligt för dem att bli av med kriminella som en gång etablerat sig i lokalerna. 

– Utvecklingen måste brytas och lagen ge fastighetsägaren möjlighet att omedelbart avsluta hyresförhållandet om man misstänker att denna typ av brott förekommer i lokaler som hyrs ut, säger Anders Holmestig. 

Läs även: Stångåstadens vd ett år efter evakueringarna: ”Träna på krishantering” 

Förslag på fyra konkreta åtgärder

1. Gör det enklare att vräka kriminella lokalhyresgäster. Att starta en rättslig process är riskabelt och förenad med svår bevisproblematik, betydande ombudskostnader och risk för skadestånd i mångmiljonklassen.

 

2. Hyreslagen behöver skärpas och anpassas till dagens situation med kriminella nätverk som har stor ekonomisk förmåga och våldskapital. Lagen behöver backa upp fastighetsägare som tar kampen mot brottsligheten för att öka tryggheten i samhället.

 

3. All brottslighet behöver omfattas. Hyreslagen ställer orimliga krav på att fastighetsägare måste bevisa att lokalen ”helt eller till väsentlig del” används för brottslig affärsverksamhet, vilket utesluter vapen, narkotika, terror och andra grova brott. All brottslighet borde inkluderas.

 

4. Sänk beviströsklarna så att fastighetsägare överhuvudtaget ska våga starta en uppsägningsprocess. Brottslig verksamhet är till sin natur ljusskygg och ytterst svår att bevisa. Idag är utsikterna för att vinna en process små medan riskerna för hot, repressalier och skadeståndsanspråk är stora. Denna obalans behöver brytas.

 

Källa: Fastighetsägarna

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev