Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Få känner till nya regler

Publicerad: 26 Juni 2013, 11:57

Mindre än hälften känner till de ändrade reglerna för skatteavdrag och hyressättning, enligt en undersökning gjord av SBAB.


Ämnen i artikeln:

SBAB

För att underlätta för hushållen att hyra ut hela eller delar av bostaden i andra hand har regeringen nyligen ändrat reglerna för skatteavdrag vid uthyrning av egen bostad och reglerna för hyressättning vid andrahandsuthyrning.

Omkring en av tjugo som äger bostad eller fritidshus hyrde ut denna, eller delar av den, någon gång under 2012, enligt SBABs undersökning. Marginellt fler svarar ja eller kanske på frågan om de kommer att hyra ut hela eller delar av bostaden under 2013. När det gäller fritidshus är det dock lite fler som kan tänka sig att hyra ut under 2013.

– Än så länge är det svårt att se något större effekt av regeländringarna på viljan att hyra ut i andra hand. Få överväger att hyra ut trots att det blivit betydligt lönsammare efter regeländringarna, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Mindre än hälften känner till regeländringarna
Bland de svenskar som äger en bostad känner endast 43 procent till att skattevadraget vid andrahandsuthyrning höjts från 21 000 till 40 000 kronor. Bara 44 procent känner till att reglerna om vilken hyra som kan tas ut vid andrahandsuthyrning har ändrats så att även kapitalkostnader kan tas med i hyressättningen.

Män, äldre, höginkomsttagare och högutbildade känner bäst till regeländringarna. Stockholmare känner bäst till de ändrade hyresreglerna medan norrlänningarna har sämst kännedom om både skatteavdraget och hyresreglerna.

– Så länge mindre än hälften av bostads- och fritidshusägarna känner till att reglerna ändrats ska man nog inte förvänta sig att andrahandsutbudet ökar särskilt mycket, säger Tor Borg.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts under perioden 6-9 juni 2013. Frågorna har ställts via webpanel av TNS-Sifo på uppdrag av SBAB. Totalt har 5146 personer tillfrågats, av dessa ägde 2675 en bostad och 940 ett fritidshus.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.