Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Expert: ”Arnhult bör lämna styrelsen”

Publicerad: 11 januari 2022, 15:43

Foto: Stefan Tell

Fastighetsnytt ringde upp Styrelseakademiens ordförande Svante Forsberg för att analysera det senaste dygnets dramatik i Castellum och för att se vad de bestående effekterna kan komma att bli.


Ämnen i artikeln:

CastellumRutger ArnhultBiljana PehrssonFem frågor

Efter bara 33 dagar i vd-stolen på Castellum lämnade Biljana Pehrsson i går måndag bolaget efter oenighet med styrelsen om integrationen av Kungsleden, ett bolag hon ledde i åtta år. Samtidigt installerades Castellums ordförande Rutger Arnhult som ny vd och ordförandeklubban lämnades vidare till styrelseledamoten Per Berggren. Arnhult lämnar också valberedningen, men kvarstår i styrelsen.

Läs även: Rutger Arnhult ny vd i Castellum - Biljana Pehrsson går på dagen

Hur vanligt är det att ordföranden kliver av för att ta över bolaget som vd i en svensk bolagskontext?
– Det är inte jättevanligt. Vd-byten är normalt förknippat med en strukturerad process, men det är uppenbart att det här har skett under tidspress och när så sker är det faktiskt inte helt ovanligt att någon i styrelsen går in och tar vd-rollen.

Finns det något positivt eller negativt med detta generellt?
– Det beror helt på kompetensen, alltså erfarenheten av att kunna ta en operativ vd-roll. Här blir det viktigt att man får en bra relation mellan vd och ordförande. Det är uppenbart det som inte har funkat i det här fallet, alltså relationen mellan vd och styrelsen. Arnhult har ju lång erfarenhet av vd-rollen, så det är det nog relativt lättare att hitta en ny ordförande. Men det är viktigt att signalera att det här är en lösning man kan tänka sig även på sikt, om så är fallet. 

Läs även: Castellums nya ordförande om oväntade vd-skiftet: ”Svårt när man inte når fram”

I det här fallet är det samtidigt den överlägset största ägaren som tar över vd-posten, hur påverkar det bolagsstyrningen och läget för övriga aktieägare?
– Jag tycker inte det är lämpligt att han sitter kvar i styrelsen, då han i så fall är både ägare och sitter i styrelsen, samtidigt som han är vd. Det är givetvis en fråga för valberedningen och ägarna, men långsiktigt tror jag absolut inte att det är en bra lösning att han finns i alla tre roller. Det enda rätta nu är att man är väldigt transparent, att styrelsen har en extrakoll på de intressekonflikter som finns i hans roll. Ordföranden och vd:n måste också ha en tät dialog, och i förekommande fall tydlig extern kommunikation, så att inte marknaden misstänker att det genomförs transaktioner med intressekonflikter i.

Finns det risk för kvarvarande integrationsproblem?
– Det här var ju två börsnoterade bolag som gick samman och då kan man inte syna korten under processen på samma sätt som vid ett samgående mellan två privata bolag. Men man ska ha stor respekt för integrationsfrågor, tycker jag. Ofta är det exempelvis stora skillnader i företagskulturer. Kommer man in fel och märker att det inte funkar, då är det viktigt att styrelsen drar i bromsen snabbt. På kort sikt är ju inte det här positivt. Nu erbjöd det förvärvande bolaget (Castellum) det köpta bolagets vd att ta vd-rollen, så rent psykologiskt blir det viktigt att den nya vd:n får ett förtroende i den uppköpta organisationen. Det fanns nog en förväntan, hos nyckelpersonerna i det uppköpta bolaget, att man skulle bli rättvist omhändertagna med sin vd som vd i den nya organisationen. Nu finns inte den tryggheten kvar. Det blir viktigt att den nye vd:n inte förstör värden här och att nyckelpersoner i det förvärvade bolaget tas om hand på rätt sätt. 

Kan det bli problematiskt för Castellum att rekrytera en ny vd efter det här, speciellt om Arnhult väljer att återgå till ordföranderollen på sikt?
– Man kan inte ta för givet att det bara är att gå tillbaka till ordföranderollen hursomhelst. Det beror på hur den nye ordföranden kommer att uppfattas i marknaden och av ägarna. Jag har ingen insyn, men det verkar som att Arnhult är väldigt operativ. Man kan ju tänka sig att det är bra för Castellum att få en ordförande som inte är lika operativ. Då får du en tydligare rollfördelning mellan ägare, styrelse och vd. Så i slutändan kanske det här är en bra lösning för bolaget. Att ha två operativa personer, både ordförande och vd, är definitivt ingen bra lösning, då får man bara problem med vem som egentligen bestämmer i den dagliga driften.

Biljana Pehrsson tidigare i Kungsledens styrelse

När Biljana Pehrsson tillträdde vd-posten i Kungsleden 2013 var det efter två års tjänstgöring i Kungsledens styrelse.

 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.