Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Erik Selin kritisk till skatteförändringsförslag

Publicerad: 25 Augusti 2014, 13:13

Erik Selin, vd för Balder.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Företagsskattekommitténs förslag om ändringar på bolagsskatten i Sverige har kritiserats hårt av fastighetsbranschen.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterErik Selin

Företagsskattekommitténs förslag om ändringar på bolagsskatten i Sverige har kritiserats hårt av fastighetsbranschen då förslaget kommer att drabba branschen hårt på grund av fastighetsbolagens höga belåningsgrader. Nu har Balders vd Erik Selin anslutit till kritikerskaran. I en intervju med Six News sammanfattar han förslaget som ”totalt sett inte särskilt bra”.

Förslaget är enligt Erik Selin problematiskt då all fastighetsutveckling i någon utsträckning bygger på lånat kapital.

”Sveriges fastighetsmarknad är inte överinvesterad utan snarare underinvesterad så jag kan tycka att det är konstigt, med Reinfeldts tal om mer bostäder, att det nu kommit ett förslag åt helt andra hållet”, säger Erik Selin till Six News. Han motsätter sig diskussionerna att retroaktivt begränsa tidigare underskottsavdrag till hälften mot tidigare och kallar det för ren konfiskering. ”Man säger från en dag till annan att man kan komma att ta bort hälften. Just det där är otroligt förvånande.” Vidare kan förslaget hämma viljan att bygga fler hyresrätter, en upplåtelseform som redan missgynnas skattemässigt.

”I genomsnitt har de boende i hyresrätter lite lägre inkomster och mindre kapital. Dessa människor, som redan har det lite sämre ställt, kan nu behöva få betala högre hyror för att de allra rikaste industribolagen utan lån ska få betala lägre skatt. Jag vet inte om den här förändringen verkligen behövs”, säger Erik Selin till Six News men betonar dock att han har förståelse för att man vill komma åt ”extremfall” i svenskt näringsliv, exempelvis mottagare av ränteavdrag som inte är skattepliktiga i Sverige.

Han föreslår ett tillägg som skulle göra effekten av förslaget mer rimlig:

”Man skulle till exempel kunna klassificera att hyresintäkter till exempelvis 50 procent utgör kapitalinkomst medan 50 procent kan räknas mot drift, avskrivningar och underhåll. Det penndraget skulle kunna lösa effekterna av det här förslaget förutsatt att du har en rimlig belåning, eftersom du får kvitta kapitalintäkter mot kapitalkostnader. Har du däremot uppemot 100 procents belåning skulle du få en sämre skattesits”, säger Erik Selin till Six News.

Vidare nämner han ett alternativ som kan vara att begränsa svenska privatpersoners avdrag för räntor. Fast det är politiskt omöjligt, konstaterar han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.