Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Enklare byggregler för ungdoms- och studentboende

Publicerad: 17 december 2013, 15:22

I propositionen Fler bostäder åt unga och studenter (prop. 2013/14:59)som överlämnats till riksdagen föreslår regeringen åtgärder för att förenkla byggandet av ungdoms- och studentbostäder. Bland annat utökas den maximala tiden för tillfälligt bygglov.


Ämnen i artikeln:

SocialdepartementetStudentbostäder

Bland annat ska man kunna inreda vindsvåningar på upp till 35 kvadratmeter utan att behöva installera hiss. Även den maximala tiden för tillfälligt bygglov utökas, och det ska bli lättare att uppföra så kallade modulbostäder för att minska den akuta bostadsbristen.

Boverket lämnade i juni 2013 en rapport där de på regeringens uppdrag föreslog regeländringar som skall göra det enklare att bygga fler bostäder åt unga och studenter. Propositionen som idag överlämnas till riksdagen innehåller de av Boverkets förslag som kräver ändrad lagstiftning.

Förslagen innebär att:
– det kan göras avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet när man på vindar inreder bostäder på högst 35 kvadratmeter. Det innebär till exempel att hisskravet tas bort vid inredning av vindsvåningar till sådana bostäder
– den maximala tiden för tidsbegränsat bygglov förlängs från dagens tio år till femton år
– byggprocessen förenklas så att kravet på tekniskt samråd slopas när vissa byggnader flyttas

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Utöver förslagen i propositionen arbetar Boverket vidare med ett antal förändringar i sina regelverk. Förslagen innebär bland annat att lättnader införs i kraven på bostadsutformning så att olika funktioner, till exempel matlagning och förvaring, slås samman, och att ett nytt allmänt råd införs som möjliggör lokalisering av enkelsidiga lägenheter i bullerutsatta lägen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.