Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Effektivare handläggning av lantmäteriförrättningar

Publicerad: 18 December 2013, 13:20

Innan lantmäteriförrättningen slutförs ska det kunna klargöras om bygglov och andra tillstånd kommer att beviljas. Det föreslår regeringen en proposition.


Den som vill skapa en helt ny fastighet för att bygga ett hus måste få till stånd en fastighetsbildning. Problematiken, som ligger till grund för förslaget, är att ett på förhand ett preliminärt besked från kommunen om att bygglov kommer att ges inte alltid beviljas efter genomförd fastighetsbildning.

Med de nya reglerna ska sådana situationer kunna förhindras. Lantmäterimyndigheten ska enligt förslaget kunna förelägga den som har inlett en lantmäteriförrättning för till exempel fastighetsbildning att ansöka om nödvändiga tillstånd. Utöver bygglov kan det vara fråga om tillstånd för till exempel miljöfarlig verksamhet.

Innan lantmäteriförrättningen slutförs ska det alltså kunna klargöras om bygglov och andra tillstånd kommer att beviljas. Förslaget ska göra det lättare att förutse utgången både i tillståndsärendena och i lantmäteriförrättningen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2014.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Justitiedepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.