måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Domen: Familj med gängkriminell koppling får bo kvar hos MKB

Publicerad: 6 februari 2023, 09:45

Foto: MKB

MKB:s ettåriga kamp för att säga upp hyresgäster vars söner kopplas till gängkriminalitet är över. Svea hovrätt säger nej till bostadsbolaget.

Ämnen i artikeln:

SvepetMalmöSkåne

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I en lägenhet i en av MKB:s fastigheter i Limhamn utanför Malmö bor en familj vars söner har pekats ut som måltavlor för bland annat en skottlossning och en termosbomb.

Under det senaste året har MKB försökt säga upp familjens hyreskontrakt med anledning av den otrygghet som kringboende drabbats av kopplat till händelserna.

Läs också: Granskning: Kritiserad lag låter gängen flytta in

Efter att bolaget förlorade målet i hyresnämnden överklagade man till Svea hovrätt som nu alltså slutgiltigt sagt sitt i frågan: familjen får bo kvar. I ett pressmeddelande uttrycker MKB sin besvikelse över utfallet.

– Rätten konstaterar ju svart på vitt att personer i hushållet ingår i sammanhang med kriminella nätverk och att det innebär en hotbild som orsakar stor rädsla och obehag bland övriga boende i området, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, och fortsätter:

– Nu har vi dragit det här hela vägen och det är tydligt för oss att det inte finns utrymme att som fastighetsbolag säga upp hyresgäster, inte ens när grov kriminalitet ger upphov till väldigt farliga situationer för grannarna.

Läs också: Oväntade utvecklingen: Vräkningarna har halverats på 40 år - men nu stundar tuffare tider

Just nu pågår en statlig utredning som tittar på hyresvärdars förutsättningar att agera i den här typen av fall, något som MKB välkomnar.

– Vi tror att den statliga utredningen är väldigt viktig eftersom de här verktygen har efterfrågats en tid. Det är uppenbart att hyreslagstiftningen är skriven för en annan tid, nu tampas vi med helt andra utmaningar, säger Margaretha Söderström.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev