Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Dom om ”Foppahotellet” överklagas inte: ”Värdefull tid har redan förlorats”

Publicerad: 1 augusti 2022, 11:59

Foto: Patrik Svedberg, Olof Eriksson/Sandellsandberg Arkitekter, Mattias de Frumerie

Turerna kring det omtvistade hotellet vid Ölandshamn har varit många genom åren. Men nu ger Lerstenen, Skanska och Kalmar kommun upp kampen.


Ämnen i artikeln:

KalmarHotell

Ända sedan 2003 har bygget av Tre Vänner, som i folkmun kallas för ”Foppahotellet” då Peter Forsberg är delägare i Lernstenen som står bakom projektet, varit på tapeten i Kalmar. 

– Det fanns en tidig avsikt att Lerstenen skulle kunna vara långsiktig ägare av fastigheten om projektet skulle bli av. Med Elite som operatör. Men vi har inte haft en aktiv roll i projektet, utan hänvisar till Skanska, säger bolagets investeringschef Erik Sällström till Fastighetsnytt. 

Nu lägger dock både Skanska och kommunen drömmen på hyllan då man väljer att inte överklaga mark- och miljödomstolens avslag på detaljplanen, på grund av briställigt underlag, vilket meddelades i juli. 

– Visserligen hade en ny domstolsprövning varit intressant och en viktig vägledning för den framtida kommunala samhällsplaneringen, men en sammantagen bedömning är ändå att beslutet inte ska överprövas, kommenterar Peter Akinder (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det beror främst på att en ny rättslig prövning skulle ta alldeles för lång tid och riskera att leda till nya överklaganden. 

– Värdefull tid har redan förlorats, säger Akinder. 

Läs även: Avslöjande: Fastighetsmagnat åtalas för grova ekobrott

I april överklagade även Svenska byggnadsvårdsföreningen kommunens beslut att anta detaljplanen för ”Foppahotellet” i Ölandshamnen då den anses utgöra påtaglig skada på kulturmiljön.

Däremot hade hotellet stöd av länsstyrelsen och en bred majoritet i kommunfullmäktige som efterfrågar fler hotellrum så att staden kan bli en året runt-destination med större kongresser och konferenser. 

– De hotellrum som är planerade och på väg fram i centrala Kalmar är bra tillskott, men det behövs mer kapacitet, kommenterar Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu börjar kommunen och Skanska utveckla platsen på annat sätt, såvida man inte hittar en annan plats för ett hotell i centrala Kalmar.

– Vi har länge arbetat med att utveckla denna plats, som är en av Kalmars mest attraktiva platser, men delvis en grusad yta bakom järnvägsstationen. Vår ambition är att fortsätta bidra till en positiv utveckling av centrala Kalmar, kommenterar Håkan Isfalk, marknadschef på Skanska.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

KalmarHotell

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.