Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

DO vill se lagändringar på bostadsmarknaden

Publicerad: 21 januari 2022, 07:36

Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.

Foto: DO/Mattias De Frumerie.

Diskrimineringsombudsmannen vill se flera lagändringar för att motverka diskriminering på bostadsmarknaden. Bakgrunden är en ny rapport som visar på diskriminering på hyresmarknaden.


I rapporten konstaterar DO att det förekommer uthyrningsploicyer och kriterier som kan vara diskriminerande - bland annat höga inkomstkrav i relation till hyran, liksom att vissa bidrag och ersättningar inte accepteras som inkomst. Dessutom tycker man att det är problematiskt att det ställs krav på svenskt medborgarskap, permanent uppehållstillstånd eller svenskt personnummer.

Läs även: Efter ägarbytena på Albyberget: ”Hyrorna höjs varje år”   

– Vi kan också se att hyresbostadsmarknadens aktörer ibland saknar tillräcklig kunskap om vad som kan utgöra diskriminering vid tillhandahållande av hyresbostäder. Bland annat förekommer det att hyresvärdar - för att motverka boendesegregation - vidtar åtgärder som kan riskera att leda till diskriminering, säger Anna Ericsson, utredare på DO.

DO lämnar idag följande förslag till lagändringar till regeringen:

Inför en direkt hänvisning till diskrimineringslagen i hyreslagen, vilket skulle kunna bidra till att öka kunskapen om att det finns ett förbud mot diskriminering på bostadsområdet och tydliggöra ansvaret hos hyresbostadsmarknadens parter

 

Ställ krav på hyresvärdar att dokumentera urvalsprocessen för att öka transparensen och förutsägbarheten vid förmedling av hyresbostäder

Inkludera diskrimineringsformen bristande tillgänglighet inom samhällsområdet bostad så att personer med funktionsnedsättning får tillgång till sina mänskliga rättigheter och möjlighet till upprättelse när rättigheter kränks.

 

Stärk skyddet mot diskriminering i de fall det inte finns en enskild skadelidande person, det vill säga vid överträdelser mot diskrimineringsförbudet i diskrimineringslagen som inte specifikt avser en viss person.

 

I rapporten ges dessutom ytterligare förslag på konkreta åtgärder, bland annat förslag på uppdrag till relevanta myndigheter för att fylla kunskapsglappet och höja kunskapen om diskriminering.

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.