Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Checklista: Så undviker du kriminella aktörer

Publicerad: 2 november 2021, 09:42

Foto: Getty Images

Företag används ofta som en täckmantel för brottslighet. Fastighetsägarna har därför tagit fram en checklista som hjälper dig att se varningssignalerna innan du hyr ut lokaler.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Branschorganisationen gick i måndags ut med fyra åtgärdspunkter för tryggare lokaluthyrning och har tidigare tagit fram en checklista på vad som kan vara bra att tänka på för att undvika att få in kriminell eller annan osund verksamhet i fastigheten.

Läs även: Fastighetsägarna: Måste bli lättare att vräka kriminella ur lokaler 

Checklistan är framtagen så att man lättare ska upptäcka om en viss aktör, leverantör eller underentreprenör går att lita på eller inte. 

9 punkter att kontrollera

• Be att få se affärsplan och budget.
• Ta en kreditupplysning. Hur har ekonomin sett ut historiskt? Är företaget särskilt riskutsatt
• Var noga med att ange ändamålet för uthyrningen i kontraktet, till exempel bokhandel, konditori eller revisionsbyrå. Ändamålet avgör vad hyresgästen får använda lokalen till.
• Hämta information från offentliga register såsom exempelvis Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och domstolar.
• Finns det skäl att fundera på om särskild säkerhet behövs, till exempel bankgaranti, deposition eller borgensåtagande?
• Reglera andra väsentliga förutsättningar för uthyrningen, till exempel öppettider och alkoholtillstånd.
• Använd Ekobrottsmyndighetens checklista med varningssignaler för vad som kan vara en oseriös aktör. Listan finns på Ekobrottsmyndigheten hemsida.
• Skriv ett tydligt och välformulerat lokalhyreskontrakt.
• Fundera på om en äganderättsklausul bör tas med i hyreskontraktet för att begränsa möjligheten till överlåtelse av aktier i aktiebolag som är hyresgäst.

Misstanke om brott eller missförhållanden rapporteras till polisen, Ekobrottsmyndigheten, socialtjänsten, aktuellt fackförbund och/eller Arbetsmiljöverket.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.