Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Byggreglerna för studentbostäder ses över

Publicerad: 3 september 2012, 12:26

Regeringen har beslutat att byggreglerna för student- och ungdomsbostäder bör ses över och förenklas. Boverket ska lämna förslag på hur reglerna ska vara utformade i framtiden och även lämna författningsförslag.


Ämnen i artikeln:

StudentbostäderStudentbostadsföretagen

Regeringen ger Boverket i uppdrag att se över de vägledningar som styr byggandet av student- och ungdomsbostäder. Boverket ska också ta fram en vägledning för att tydliggöra för aktörerna vilka avsteg som kan göras från plan- och bygglagen vid ett tidsbegränsat bygglov. I uppdraget ingår även att genomföra informationsinsatser för att klargöra vilka möjligheter som finns för att bygga och utforma studentbostäder.

Uppdraget lämnas till Boverket direkt efter att budgetpropositionen överlämnats till riksdagen. Boverket kommer att återrapportera sitt uppdrag under 2013. Boverket får tre miljoner kronor till sitt förfogande för detta uppdrag.

Stefan Attefall, Civil- och bostadsminister, skriver i en artikel på DN-debatt bland annat att ”I budgetpropositionen för 2013 presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att öka byggandet av bostäder för ungdomar och studenter. Reglerna för att bygga måste förenklas och det avsevärt. Det finns starka skäl att ha så få och enkla regler som möjligt för studenter och ungdomar. De efterfrågar mindre, billigare lägenheter och bor i regel i dessa lägenheter under kortare perioder. Det gäller i synnerhet studenter.”

Beskedet från bostadsminister Stefan Attefall att Boverket ges i uppdrag att se över byggregelverket för studentbostäder välkomnas av studentbostadsbranschen. Men man menar också att en översyn av byggreglerna är en lång process och någon effekt på studentbostadsbyggandet på kort sikt är inte att vänta. Fler åtgärder behövs.
– Hur bra förslaget än är för den långsiktiga utvecklingen av studentbostadsbyggandet krävs det andra åtgärder för att snabbt få igång det avstannande byggandet. Ett riktat stöd för nyproduktion av studentbostäder är nödvändigt om man inom överskådlig tid verkligen vill komma tillrätta med den brist på studentbostäder som råder på de största studieorterna, säger Martin Johansson. generalsekreterare på Studentbostadsföretagen, i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Källa: regeringen.se, DN, Studentbostadsföretagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.