Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Branschreaktioner på skärpt amorteringskrav

Publicerad: 13 november 2017, 13:33

Anette Frumerie, nuvarande vd för Besqab går till Rikshem.

Foto: Besqab

Finansinspektionens förslag på ett skärpt amorteringskrav möts med skepsis av den svenska fastighetsbranschen. Fastighetsnytt har samlat på reaktioner från olika aktörer.


Ämnen i artikeln:

Amorteringskrav

Anette Frumerie, vd för bostadsutvecklaren Besqab, konstaterar att det i grunden är sunt att amortera på sina skulder och det bidrar till en långsiktigt stabil ekonomi vilket också gynnar bostadsmarknaden, men säger att Besqab inte tycker att det nya förslaget är bra.

– Det hindrar låginkomsttagare och de som har begränsat med eget kapital, att köpa en bostad och kommer i första hand att slå hårt mot våra ungdomar som vill in på bostadsmarknaden. De rådande amorteringsreglerna har redan dämpat den snabba prisutvecklingen. De här nya amorteringskraven riskerar att bromsa in byggtakten på nya bostäder, säger Anette Frumerie.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och bostadspolitisk debattör, säger att det är ett mycket olyckligt beslut som höjer murarna in på bostadsmarknaden för ekonomiskt svaga. Priser riskerar att falla och byggandet att minska.

– Regeringen bör omgående behandla och avfärda förslaget för att parera den ökande osäkerheten och minska risken för en nedåtgående spiral. Också dags för Erik Thedéen (reds.anm., Finansinspektionens generaldirektör) att kamma sig. Sverige är en samrådsdemokrati, bygd på partsintressen som samtalar med varandra. Att avfärda branschen som ett särintresse tyder på bristande rollförståelse, dundrar Lennart Weiss.

Tajmingen inte optimal

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo säger att Fastighetsägarna har i och för sig inga invändningar mot förslag som motverkar en allt för kraftig skuldsättning i samhället, men tajming känns inte optimal.

– Det är en svajig bostadsmarknad just nu och förlaget gör det inte lättare för outsiders att komma in på bostadsmarknaden. Dessutom ska vi ha i minnet att det väntar flera inbromsande förslag för fastighetsmarknaden som till exempel paketeringsutredningen och förslaget om ränteavdragsbegränsningar i företagsbeskattningen, säger Reinhold Lennebo.

Han tillägger att detta visar i blixtbelysning hur politiken behöver ta helhetsgrepp på bostadsmarknaden, där alla olika infallsvinklar belyses, också reformer på hyresmarknaden.

Enligt Tor Borg, nordisk analyschef på JLL, var beslutet knappast oväntat men det är rätt osäkert om regeringen går vidare med det i dagsläget, säger han.

– I värsta fall utlöser de en större nedgång på Stockholmsmarknaden samtidigt som de ska gå till val. Tror inte de vill riskera det. Jag instämmer med FI och andra att hushållens höga skuldsättning är bekymmersam. Men jag kan tycka åtgärden är felriktad.

Han konstaterar att problemen finns på bostadsmarknaden, där det behövs åtgärder som underlättar rörlighet och omsättning i både ägt och hyrt bostadsbestånd. En ytterligare begränsning  av lånemöjligheterna kanske mildrar skuldproblemen men på bekostnad av ytterligare inlåsningseffekter och problem på bostadsmarknaden.

– Vi är på väg att få en bolånemarknad som är lika genomreglerad som den var på 1970- och 80-talet. Det har blivit helt omöjligt för en vanlig bolånetagare att hålla koll på alla regler. Det hade varit bättre om man lagt regleringarna på bankerna, det vill säga på låneportföljerna istället för på den enskilda låntagaren. Då hade man inte heller begränsat bankernas riskbedömningar och lånebeviljning så kraftigt som nu görs.

Avslutningsvis tycker Tor Borg att det känns som rätt dålig timing att strama åt lånemöjligheterna ytterligare just nu i en situation där priserna på vissa delar av bostadsmarknaden börjat falla.

Behöver förbättra rörligheten

Även Sveriges Byggindustrier sällar sig till kritikerskaran och menar att den föreslagna skuldkvotsbromsen gör det svårare för hushållen att efterfråga nya bostäder.

– Trösklarna in till bostadsmarknaden blir högre. De som drabbas är framförallt unga och kapitalsvaga, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande från organisationen.

Likt Tor Borg lyfter Sveriges Byggindustrier fram att bostadsmarknaden redan håller på att kylas av. Att i det läget införa ytterligare kreditrestriktioner utan att ha gjort en bred konsekvensanalys är oansvarigt.

– Det behövs reformer som förbättrar rörligheten på bostadsmarknaden. Det i kombination med utbyggd infrastruktur ökar förutsättningarna för vidgade arbetsmarknadsregioner. Skärpta amorteringskrav går i motsatt riktning. Marknaden blir ännu trögare än vad den är i dag, säger Fredrik Isaksson.

Sveriges Byggindustrier som ett av flera skärpta amorteringskrav aktuella regelförslag som riskerar att sänka byggandet och nämner förslag om begränsade ränteavdrag och paketeringsförsäljningar som exempel samt att kapitaltäckningskraven för svenska banker kommer att öka.

– Hur rimmar dessa effekter med de målsättningar som finns för att öka bostadsbyggandet och då framförallt bostäder för kapitalsvaga grupper? Vem inom politiken gör en helhetsbedömning kring effekterna av alla förändringar som förslås? säger Fredrik Isaksson.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Amorteringskrav

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.