Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Branschen kräver krafttag mot kriminella nätverk i byggsektorn

Publicerad: 14 februari 2020, 16:02

Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, talade i riksdagen på torsdagen.

Foto: Teresa Ahola

Stelbenta regler stoppar samverkan mellan svenska myndigheter, vilket gynnar kriminella. ”Vi har ledsnat och tagit saken i egna händer”, sa Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, när riksdagen anordnade ett seminarium i ämnet på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Riksdagen

I höstas gick Familjebostäder, Sisab, Stockholmshem och Svenska Bostäder samman för att motverka kriminalitet i byggbranschen, då svenska myndigheter inte klarar av att göra de kontroller och uppföljningar som krävs för att stoppa utvecklingen.

På torsdagen hölls ett seminarium i riksdagen för att skapa bättre samverkan mellan myndigheter.

– Vi har ledsnat och tagit saken i egna händer. Vi förväntas bygga på rätt premisser och har därför börjat göra egna kontroller, sa Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, i riksdagen.

Läs även: Det grova våldet måste få ett slut 

De kommunala bolagen rapporterar bland annat om allvarliga brister i kontroller och personalavtal, om oanmälda underentreprenörer, felaktiga arbetstillstånd och falska ID-handlingar. 

Hans Jeppson

Foto: Teresa Ahola

Hans Jeppson, konsult med flerårig erfarenhet som utredare, som närmast kommer från Upphandlingsmyndigheten, deltog i det efterföljande panelsamtalet. 

– Det här drabbar inte minst skattebetalarna som indirekt betalar för de svarta lönerna, säger han till Fastighetsnytt. 

Drabbar välfärden

Skattebrott och bedrägerier med exempelvis lönegarantier drabbar bolag, arbetstagare och det offentliga.  

– Detta är väldigt avancerat. Utöver rena bedrägerier handlar det även om pengatvätt, människohandel och en massa andra brott, säger Hans Jeppson.

Ett hinder för att komma tillrätta med kriminaliteten på området är att Sverige, enligt honom, inte alltid har förstått hur EU-samarbetet ska fungera i praktiken. 

– Vi har inte tänkt igenom om vår myndighetsstruktur passar de öppna gränserna. Det finns hål i hur Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och andra myndigheter jobbar, vilket utnyttjas av de kriminella.

Vilka kriminella nätverk handlar det om? 

– Vi kan inte svara på exakt vilka gäng det handlar om. Det vet kanske bara polisen. Problemen har dock accentuerats, i början var det bara ett fåtal individer som såg möjligheter, men sedan har det spridit sig, säger Hans Jeppson. 

Morgan Jansson välkomnar den utredning som regeringen har tillsatt mot skurkföretag, som leds av Arbetsförmedlingens nyss avgångne generaldirektör, Mikael Sjöberg, och hoppas på fler åtgärder från beslutfattarnas sida.  

– Det känns inte okej att vi byggherrar, som ibland bara får ett anbud, måste bedriva kontroller själva, och sedan även betala för det. 

Välorganiserad brottslighet

Morgan Jansson beskriver kriminaliteten inom byggindustrin som mycket omfattande och välorganiserad. 

– Bolag saknar tillsyn och huvudentreprenörer tar inte sitt ansvar. Lagstiftarna måste lyssna på tillsynsmyndigheterna. Ge dem vassare verktyg, ökad kapacitet och låta dem flytta fram sina positioner för att kunna göra ett bättre jobb.

Allt medan byggbranschen behöver se över sina egna verktyg, på hemmaplan, tillägger han.

Hans Jeppson nämner att det är ett skäl till varför Byggmarknadskommissionen, vars kansli han arbetar i, tillsattes i februari.

– Jag ska hjälpa till att ta fram underlag. Det handlar om att se över lagstiftning, myndigheternas resurser, prioriteringar och hur branschens företrädare agerar. Det finns en massa hål, som de kriminella har hittat, som måste täppas till.

Byggmarknadskommissionen är ett nyligen presenterat samarbete mellan Byggföretagen, fackliga organisationer, byggherrar och andra intressenter som vill kartlägga problemen med arbetslivskriminalitet i byggsektorn, och ta fram förslag för att minska möjligheterna till lagbrott. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Riksdagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.