fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Bostadsministern: ”Northvolt ska byggas utan fusk”

Publicerad: 21 mars 2022, 14:16

Johan Danielsson (S) välkomnar initiativ mot arbetslivskriminalitet. Foto: TT, Northvolt

Att Northvolt kapar i sina underentreprenörsled och har kommit överens med Byggnads att de nya fabrikerna ska byggas utan fusk och utan att människor utnyttjas, välkomnas av regeringen.

Ämnen i artikeln:

Johan DanielssonNorthvoltByggnads

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är extremt välkommet att Northvolt och Byggnads tar ett initiativ som skapar ordning och reda. Northvolt ska byggas utan fusk, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) till Fastighetsnytt.

Antalet led i entreprenörskedjan ska begränsas till max två när företagets nya anläggningar byggs i Borlänge och Göteborg. Allt för att slippa obehörig personal som vid bygget av batterifabriken i Skellefteå i november förra året.

Läs även: Northvolt köper 120-årigt pappersbruk i Dalarna 

Initiativet presenterades på måndagen i samband med bostads- och biträdande arbetsmarknadsministerns besök i Borlänge och Kvarnsveden; det gamla pappersbruket som ska bli Northvolts nya batterifabrik.

Regeringens förhoppning är att överenskommelsen mellan Northvolt och Byggnads ska bidra till en ny standard i hela bygg- och anläggningsbranschen, som präglas av stora problem med fusk och brottslighet.

– Jag hoppas att detta fungerar som ett föredöme för andra. Regeringens budskap är tydligt - kampen mot arbetslivskriminaliteten ska växlas upp. För att lyckas krävs ett samlat och gemensamt arbete där alla aktörer är med och tar ansvar. Därför är handslaget mellan Northvolt och Byggnads särskilt välkommet, säger Danielsson.

Läs även: Nybyggaranda och kontroverser i Northvolts Skellefteå: ”I våra ögon var de en ganska ovan byggherre”

Bostadsministern och civilminister Ida Karkiainen (S) har också initierat rundabordssamtal om hur verktygen för offentlig upphandling kan vässas för att slippa fusk.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev