Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Beslut om tomträttsavgälder tillbaka till nämnden

Publicerad: 22 februari 2017, 13:03

Under onsdagen hade borgarrådsberedningen i Stockholms stad ett sammanträde där den socialdemokratiskt ledda majoriteten valde att upphäva kommunfullmäktiges beslut om nya tomträttsavgälder.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Under onsdagen hade borgarrådsberedningen i Stockholms stad ett sammanträde där den socialdemokratiskt ledda  majoriteten valde att upphäva kommunfullmäktiges beslut om nya tomträttsavgälder, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i staden.

I Socialdemokraternas nu upphävda förslag motsvarar de föreslagna avgäldsnivåerna 30 procent av markens marknadsvärde multiplicerat med en avgäldsränta om 3,25 procent. Vid upplåtelse av nya tomträtter föreslås räntan i stället vara 4,5 procent av samma reducerade markvärde.

Enligt Jan Valeskog (S), vice finansborgarråd i Stockholm, är Moderaternas agerande rättshaveristiskt och att beslutet är upphävt menar han är en “sanning med modifikation”.

– Detta gör de enbart för att sätta käppar i hjulet. De har inga egna förslag, och gör istället såhär för att stoppa vårt. Det tycker jag är svagt av ett politiskt parti, säger han till Fastighetsnytt.

Moderaterna har sedan förslaget uppkom hävdat att hanteringen av ärendena inte följt kommunallagens beredningskrav, och att fullmäktiges beslut skulle kunnat upphävas i domstol.

– Socialdemokraterna gör nu det vi krävde redan i november, nämligen att exploateringsnämnden skulle få möjlighet att yttra sig över de reviderade förslagen till tomträttsavgälder. Hade de lyssnat på oss då så hade de inte behövt upphäva sitt eget beslut i kommunfullmäktige. Dagens beslut bekräftar bara det faktum att detta ärende har varit illa berett från början och det är heller inte första gången, säger oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Joakim Larsson (M).

Ärendet, som redan varit en vända hos exploateringsnämnden, kommer nu alltså att gå ännu en vända dit. Enligt Valeskog är det inget som kommer att förändras i förslaget.

– Det Moderaterna klagat över tidigare är att förslaget har för höga avgälder. Den revidering vi gjort ger en minskad kostnad på 60 miljoner kronor – alltså tvärtom det man klagat på tidigare. Men vi gör det här då vi hellre är “safe than sorry” och förhoppningsvis sparar in på de kostnader och tid som det tagit om Moderaterna dragit det här till domstol.

– Kärnfrågan för oss är att innehållet i socialdemokraternas förslag slår alldeles för hårt mot tusentals hushåll i Stockholm. Vårt förslag är istället att kommunstyrelsen ska hemställa till regeringen om att ändra i Jordabalken så att en årlig indexuppräkning av tomträttsavgälder för bostäder blir möjlig, säger Joakim Larsson.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.