Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Belstroj frikänns i tingsrätten

Publicerad: 30 november 2021, 14:13

Attunda tingsrätt har meddelat sin dom i Belstroj-målet.

Foto: Anders Siljevall

Stomentreprenören Belstroj har inte brutit mot utlänningslagen. Det slår Attunda tingsrätt fast i sin dom i ett uppmärksammat rättsfall.


Ämnen i artikeln:

Stockholmshem

Stomentreprenören Belstroj har tidigare bland annat uppmärksammats i ett ärende för ett år sedan där Stockholmshem fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen efter att ha uteslutit bolaget i en upphandling. Bland annat grundade sig Stockholmshems beslut på ett åtal mot Belstrojs vd Peter Kolare och styrelseordförande Zhenja Blahadarau från i juni 2020.

Enligt åtalet skulle ett 30-tal anställda i bolaget ha jobbat illegalt i Stockholm mellan den 1 juli 2018 och 28 februari 2019. Vissa ska enligt åtalet ha vistats i landet illegalt medan andra har saknat arbetstillstånd.

Åklagaren hävdade att Belstroj och dess befattningshavare har brustit i sin skyldighet att säkerställa att de anställda personerna som berörs i åtalet har haft rätt att arbeta i Sverige. För det andra skulle bolaget i 20 av fallen inte ha anmält uppgifter till Skatteverket om att man har anställt tredjelandsmedborgare. Detta görs genom en så kallad 1160-blankett.

Slutligen handlade åtalet om den sanktionsavgift som Belstroj skulle betala vid en fällande dom. Beloppet – 2,9 miljoner kronor – frystes av Ekobrottsmyndigheten eftersom man menade att det finns en undandragelserisk.

Men nu har Attunda tingsrätt meddelat sin dom – och det står klart att befattningshavarna frikänns. Domstolen menar att åklagaren inte i något av fallen har kunnat styrka att någon av arbetstagarna har arbetat illegalt i Sverige.

Eftersom det inte är bevisat att någon av arbetstagarna har saknat rätt att arbeta i Sverige avslår tingsrätten åklagarens yrkande om särskild avgift och häver dessutom kvarstadsbeslutet som innebär att pengarna inte längre är frysta.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholmshem

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.