Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Baldertoppar åtalas för grova insiderbrott

Publicerad: 10 juni 2021, 15:18

Baldertopparna ska enligt EBM ha fått nys om att Collectors affärer går betydligt sämre än väntat efter ett möte mellan Balders vd Erik Selin och Collectors vd Martin Nossman.

Foto: Lasse Eklof

Ekobrottsmyndigheten (EBM) väckte på torsdagen åtal mot totalt elva personer rörande insiderbrott kopplat till Collector, däribland två Baldertoppar.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterCollectorErik Selin

Den misstänkta brottsligheten ska ha skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två Baldertopparna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Enligt åtalet har ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan Balders vd Erik Selin och Collectors vd Martin Nossman den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner.

Läs även: Åklagaren om insiderbrott i fastighetsbranschen: ”Sannolikt finns ett stort mörkertal” 

Marcus Hansson är finanschef för Balder. Magnus Björndahl var tidigare Balders ekonomidirektör men har valt att lämna sin tjänst. De häktades i slutet av maj i fjol, men några veckor senare meddelade Balder att de försatts på fri fot.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten enligt ett pressmeddelande.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.