lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Avslöjande: Fastighetsmagnat åtalas för grova ekobrott

Publicerad: 25 juli 2022, 14:28

Lars-Erik Magnusson , finansman, känd för sina affärer med bland annat Investor och Inter Ikea. Foto: Getty Images, Bertil Ericson/TT

Den omskrivne fastighetsprofilen Lars-Erik Magnusson har åtalats för ekobrott i Belgien och fått sina tillgångar frysta i Sverige fram till januari 2024, avslöjar nyhetssajten Realtid.

Ämnen i artikeln:

Obligationer

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Lars-Erik Magnusson är sedan tidigare känd från Fermenta-rättegången 2001, där han utreddes för ekobrott av åklagaren. Han blev majoritetsägare i bolaget 1994 och lät via ett omvänt förvärv Fermenta köpa hans bolag Larmag som på den tiden skulle bedriva oljeutvinning i Kaukasus.

2014 inleddes en förundersökning mot honom om förskingring av tillgångar, penningtvätt, förfalskning, missbruk av företagets tillgångar och skattebedrägerier, enligt dokument från rättsväsendet i Göteborg, skriver Realtid i en längre granskning om finansmannen.

Nu pågår det en rättegångsprocess om ekobrott mot honom i Belgien efter en utredning som inleddes 2014 med begäran om att frysa hans tillgångar i Sverige ett par år senare, avslöjar Realtid. Tillgångar värda cirka 100 miljoner kronor sökes, inklusive fyra fastigheter i Dalarna och en halv miljon på företagskontot Magnriver på Brittiska Jungfruöarna. 2019 förlängdes frysningstiden till januari 2024. 

Under tiden som Lars-Erik Magnusson utretts för brott har han plockat in mer än 3 miljarder kronor via tre olika obligationer, enligt Realtid. 

Turerna kring obligationsaffärerna

• PPM-fonden Falcon Balanced har investerat mest, totalt 134,5 miljoner kronor, i Reditum-obligationen, ett företag med huvudkontor i Luxemburg, som ingår i bolagssfären The Larmag Group med huvudkontor i Nederländerna, som genom åren gjort fastighetsaffärer i bland annat Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland Storbritannien och USA. I dag äger och förvaltar Larmag 13 fastigheter i Nederländerna, inklusive Doemere-köpcentrum i Almere som köptes för 46 miljoner euro i januari 2020.

• PPM-fonden GFG, med personkopplingar till Falcon Funds huvudmän Max Serwin och Afram Gergeo, har också köpt obligationer i Reditum. I Falcon Funds-målet förlängdes deras strafftid i juni 2022. Även Magnusson förhördes, men delgavs ingen misstanke om brott trots att åklagaren såg en koppling mellan Falcons investering i Reditum och Magnussons köp av Werel-aktier.

• Parallellt pågår en förundersökning mot GFG. 

• Pensionsmyndigheten har stoppat båda fonderna och beräknar att GFG har investerat totalt cirka 75 miljoner kronor. 

• GFG investerade i Magnussons Dalafinanz-obligationer också. Dalafinanz; som nu gått i konkurs. 

• Nord Fondkommission säljer via ombud Reditum-obligationer till kunder för en årlig ränta på 6,25 procent.

• 2019 emitterade Lars-Erik Magnussons bolag Landstone-obligationen, där fyra investerare placerat totalt 155 miljoner euro.

 

Källa: Realtid

Pensionsmyndigheten har nu stoppat Falcon Balanced och GFG-fonderna. Totalt hade 9 385 personer GFG, varav 4 379 lämnade fonden själva före det att Pensionsmyndigheten sålde fonden, medan 5 006 sparare var kvar vid avslutet, skriver Realtid. Tusentals svenska investerare och pensionssparare väntar på återbetalning av obligationslån på mångmiljonbelopp.

Lars-Erik Magnusson får frågan om han inte klarar av att betala räntor och lån på grund av frysningsorden, men svarar ”nej”. 

”Det är bara de svenska tillgångarna som inte har med några obligationer eller något av mina företag att göra”, skriver han i ett mejl till Realtid. 

Så här säger han till Realtid om själva åtalet mot honom i Belgien: 

”Åtal har väckts mot mig och advokaterna vid en större internationell advokatbyrå i Bryssel vars råd jag litade på – att alla Bastion-transaktioner gjordes på ett korrekt sätt.”

Enligt Reditum har det pågått försök till refinansiering sedan åtminstone juli 2020, men refinansieringsproblemen består, skriver Realtid.

Fastighetsnytt har sökt Lars-Erik Magnusson för en kommentar, utan resultat.

Information om tillgångar saknas

• Bolagssfären Larmag saknar enligt Realtid årsredovisningar, men enligt Magnussons uppgifter till nyhetssajten är holdingbolagets totala tillgångar per sista mars 2022 562 miljoner euro, skulderna 470 miljoner och det egna kapitalet 91 miljoner euro, uppger Realtid. 

• Larmag Real Estate 2 BV, som lånat pengarna från Reditum-obligationen, har bara siffror för 2018 som visar att de totala tillgångarna uppgått till cirka 194 miljoner euro, skulderna till 214 miljoner euro och det egna kapitalet till minus 20 miljoner euro. Enligt Magnusson var tillgångarna 232 miljoner euro per den sista juni 2022, skulderna 223 miljoner och det egna kapitalet närmare 10 miljoner euro, skriver Realtid. 

• Larmag Real Estate 3 BV, som lånat pengar från Landstone-obligationen, hade 2018 tillgångar på 142 euro, skulder på 104 363 euro och eget kapital på minus 104 221 euro.

• Larmag Holding B.V. hade tillgångar som uppgick till 21,9 miljoner euro, skulderna till 22 miljoner euro och det egna kapitalet till minus 68 279 euro.

 

Källa: Realtid

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev