lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Lagar & regler

Attefall kritisk till skatteförslag

Publicerad: 3 juli 2014, 12:12

Stefan Attefall och moderatorn Håkan Bryngelson. Foto: Mattias Fröjd.

Stefan Attefall är kritisk till det förslag från företagsskattekommittén som innebär en begränsning av ränteavdragsrätten för fastighetsbolag.

Ämnen i artikeln:

Stefan Attefall

Stefan Attefall är kritisk till det förslag från företagsskattekommittén som innebär en begränsning av ränteavdragsrätten för fastighetsbolag. Han tror att nyproduktionen av hyresrätter kommer att bli lidande.

Företagsskattekommitténs förslag har upprört många inom fastighetssektorn. Håkan Bryngelson, i samtal med bostadsminister Stefan Attefall på Business Arena Almedalen, säger att det riskerar att sänka fastighetsvärden och därigenom skapa en ny finanskris. Attefall ser snarare en större fara i vilka incitament som förslaget skapar.
– Det är helt uppenbart att kommittén inte analyserat hur deras förslag påverkar viljan att investera i nya hyresrätter och renovera hus. Man har tittat generellt på branschen och sett att den kan tåla lite högre skattebelastning, vilket kanske stämmer som helhet men det allvarliga är att ett fastighetsbolag blir ju mer mån om att inte belåna sig i framtiden, och ska man bygga nytt måste man belåna sig, säger Stefan Attefall.

Attefall tycker att om man lägger ett förslag som kanske för hela ekonomin är en god idé men får den typen av negativa effekter så måste man tänka om.
– Man har inte gjort en ordentlig branschanalys och tittat på vilka effekter det får för fastighetsbranschen. Kommittén har inte tittat på perspektivet hur vi främjar byggandet av fler hyresrätter, och det här kommer att få motsatt effekt. Det finns många goda tankar i företagsskattekommitténs arbete men det får inte utformas så att det motverkar byggandet av nya hyresrätter och upprustningen av miljonprogramsområdena, säger Stefan Attefall.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev