Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Lagar & regler

Åtal för grovt insiderbrott i Victoria Park

Publicerad: 10 Augusti 2020, 12:56

Percy Nilsson och Dan Olofsson.

Foto: Wikipedia / Mynewsdesk

Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för grovt insiderbrott kopplat till budstriden om Victoria Park, som pågick under våren 2018.


Ämnen i artikeln:

Starwood Capital GroupVonoviaVictoria Park

Det rapporterade flera medier i slutet av juli.

Sammanlagt åtalas 14 personer för 27 åtalspunkter. Förundersökningen omfattar 5 000 sidor och det finns flera beslag i utredningen såsom mejltrafik och sms, däribland ett sms från Dan Olofsson till Percy Nilsson.

Bakgrunden är att amerikanska Starwood våren 2018 lade ett bud på det framgångsrika hyresbostadsbolaget Victoria Park. Starwood bjöd 34 kronor per aktie. Den 3 maj trumfade tyska Vonovia detta genom att lägga ett bud värt 38 kronor per aktie. 

Dan Olofsson hade, som var storägare i Victoria Park vid tillfället, hade informerats om budet och meddelat Vonovia att han avsåg att acceptera detsamma. Dagen innan budet publicerades skickade han ett sms till Percy Nilsson som Dagens industri har citerat:

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Samma dag ska Percy Nilssons bolag Malmö Bra Bostad ha köpt 93.688 aktier i Victoria Park för totalt nästan 3,4 miljoner kronor. När budet offentliggjordes dagen efter steg Victoria Parks aktie med nästan 9 procent.

Dan Olofsson anser att åtalet är obegripligt och hävdar att han enligt ledande jurister har lagen på sin sida. 

”Jag har t.o.m i detta korta sms informerat om att det är insiderinformation som har att hanteras varsamt, dvs ingen handel får ske baserat på detta”, skriver han i ett mejl till Dagens industri.

Sydsvenskan har talat med chefsåklagare Thomas Langrot, som inte håller med om Olofssons slutsatser. 

– Vilken rätt har Dan Olofsson att röja insiderinformationen för Percy Nilsson? Den normala gången är att ta reda på om man får röja information, sedan fråga personen om den är beredd att ta emot insiderinformation och vid ett ja utöka insiderförteckningen. I det här fallet har Dan Olofsson inte gjort något av detta, det handlar uppenbarligen om att tipsa Percy Nilsson om kommande bud, säger han till tidningen.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.