Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Ändrade skatteregler vid överlåtelse av fastigheter

Publicerad: 28 oktober 2016, 11:48

Regeringen aviserar kommande förslag där man vill förhindra vissa skattefria överlåtelser av fastigheter. Anledningen är att motverka viss skatteplanering.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSvalner

Regeringen vill förhindra möjligheten att paketera en fastighet i ett bolag genom gåva och, i stället för att avyttra fastigheten direkt till förvärvaren, avyttra andelarna i bolaget till förvärvaren. ”Eftersom fastighetsägaren enligt nuvarande regler skattefritt kan få en ersättning som nästan motsvarar fastighetens taxeringsvärde vid en sådan paketering, kan reglerna utnyttjas på ett sätt som inte är avsett och som inte kan accepteras”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Skatterådgivaren Svalner kommenterar stopplagstiftningen i sitt nyhetsbrev och menar att enligt förslaget till de nya bestämmelserna ska en fastighet anses avyttrad om den överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot ersättning som överstiger ett visst värde. För näringsfastigheter är det fastighetens skattemässiga värde och för privatbostadsfastigheter dess omkostnadsbelopp. Överlåtelsen kan därmed inte ske skattefritt, eftersom en avyttring i motsats till gåva utlöser kapitalvinstbeskattning.

Regeringen aviserar att man vill tillämpa det kommande förslaget från och med den 28 oktober 2016. De kommande regeländringarna beräknas träda i kraft den 1 augusti 2017. En promemoria kommer att sändas på remiss den 28 oktober 2016.

”Det vi gör är att vi stoppar en möjlighet till skatteplanering och skatteundandragande. Det är viktigt att vi har bra skatteregler och att man betalar skatt. Det handlar om stora pengar och flera bolag har använt sig av metoden”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Di.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

RegeringenSvalner

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.