Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Akademiska Hus-mål till högsta instans

Publicerad: 30 september 2015, 06:16

Akademiska Hus överklagade i februari kammarrättens dom om att bolaget är en upphandlande myndighet, och som därmed ska omfattas av lagen om offentlig upphandling, LOU. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu att ärendet får prövningstillstånd.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Akademiska Hus överklagade i februari kammarrättens dom om att bolaget är en upphandlande myndighet, och som därmed ska omfattas av lagen om offentlig upphandling, LOU. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu att ärendet får prövningstillstånd i högsta instans.

Domen från kammarrätten handlar om ett mål där Konkurrensverket ansökte om upphandlingsskadeavgift för Akademiska Hus generalentreprenad i samverkan avseende Skogishuset på Campus Umeå. Bolaget överklagade domen eftersom de anser att rättspraxis är oklar på området.

Detta grundas i att Kammarrätten i Stockholm tidigare fastslog att statliga Sveaskog inte är en upphandlande myndighet, medan Kammarrätten i Sundsvall gjorde en motsatt bedömning av Akademiska Hus – “utan redovisade skäl” tycker bolaget.

– Förutom oklar praxis anser vi inte att kammarrätten har gjort en korrekt bedömning av den verksamhet som Akademiska Hus bedriver. Vi är inte en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu alltså beslutat att ta upp målet.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.