Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Advokatbyrås bankkonto misstänks ha använts i Koggbron-härva

Publicerad: 29 mars 2022, 10:26

Stockholms tingsrätt har, enligt Expressen, gett åklagaren tillåtelse att genomföra husrannsakan hos bankens klientmedelskonto.

En Stockholmsbaserad advokatbyrås klientmedelskonto knyts till investeringsbedrägerier i Tyskland där ett konkursande Koggbrons-bolag är ett av de inblandade bolagen, detta enligt en granskning av ekonomisajten Realtid.


En svensk advokatbyrås klientmedelskonto misstänks ha använts i en härva där tyskar lurats på 600 miljoner kronor, något som Expressen var först med att berätta om. 

Enligt Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserade brottslighet har ett stort antal tyska medborgare skickat pengar till ett klientmedelkonto som Realtid nu kan koppla till aktieköp i ett fastighetsbolag. 

Realtid menar att det handlar om ett SEB-konto, som går att knyta till försäljning av aktier i fastighetsbolaget Koggbron i slutet av 2020 och början av 2021. Koggbron som styrts av Thomas Melin – som tidigare i år dömdes mot sitt nekande till två och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. 

Läs mer: Nu inleds rättegången mot Balders toppchef 

Vid tidpunkten hade bolaget bytt namn till Auragen Realty. 

Enligt Realtid, som tagit del av informationen via en stängd hemsida med IR-information där det står hur man ska gå tillväga för att köpa aktier i Auragen, stämmer kontonumret exakt med det som omnämns i begäran från den tyska åklagaren. 

För de tyska investerarna blev investeringen ett snabbt fiasko. Auragen försattes i konkurs i juli 2020 med ett underskott om 44 miljoner kronor. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.