Infrastruktur
Vägen mot framtiden
Publicerad: 6 december 2013, 16:30
En eldriven lastbil från Scania. Foto: Peggy Bergman/Scania
Nästa steg i utvecklingen av Rosersberg industriområde en elektrifierad väg, en elväg mellan området och Arlanda.
Ämnen i artikeln:
RosersbergFör närvarande pågår en enorm uppbyggnad av logistikverksamhet i Rosersberg i Sigtuna kommun. En central kombiterminal håller på att byggas för möjlighet till omlastning av gods mellan järnväg och väg. Det byggs även en ny postterminal vilken blir landets största och företag som Lidl, DHL och Ericsson kommer att ha betydande verksamheter i området där en av de viktiga faktorerna i sammanhanget är närheten till Arlanda flygplats. Nu vill man ta nästa steg i utvecklingen av Rosersberg industriområde genom att lägga en elektrifierad väg, en elväg, mellan området och Arlanda.
En elväg liknar i mångt och mycket en järnväg där fordonet drivs fram av elektricitet som antingen ligger i elledningar ovanför spåret eller bredvid det. Olikt järnvägen åker fordonet på väg. Tanken är att på elvägen köra gods från Arlanda till Rosersberg (eller tvärtom). På så sätt vill man skapa Sveriges första utsläppsfria godstransportsträcka. Jan Persson, ägare av fastighetsbolaget Kilenkrysset som är en nyckelaktör i uppbyggandet av Rosersberg och en av initiativtagarna till elvägsprojektet, säger i samtal med Fastighetsnytt att den elektrifierade vägen blir verklighet inom tre till fem år.
Ett konsortium bestående av bland annat Kilenkrysset, Scania, E-Traction, Siemens, Elways, NCC, Sigtuna kommun, KTH, Swedavia, Gävle containerterminal, Arlandastad Holding och AirportCity Stockholm har ansökt om förkommersiell upphandling av demonstrationsanläggning för elvägar för tungtrafik som det heter i ansökan.
Projektets första faser leds av Sofia Lundberg, på WSP Analys och strategi. I samtal med Fastighetsnytt berättar hon att det handlar om att göra testbanor i verkligheten för att köra tung godstrafik på.
– Bakgrunden till det hela är att vi i Sverige har transportpolitiska mål som går till 2030 respektive 2050 och det man kan se är att utsläpp för personbilar har minskat på grund av ny teknik men när det gäller godstransporterna så har inte kurvan vänt, säger hon.
Nyheten i sin helhet kan du läsa i Fastighetsnytt 6/2013 som nu har kommit ut.
Sverrir Thór