tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

Underjordiskt p-hus för elbilar i Stockholm invigs - blir Europas största

Publicerad: 19 maj 2022, 14:05

Daniel

På måndag öppnar Europas största parkeringshus för laddbara bilar i Stockholm. Projektet är en del av stadens arbete med att elektrifiera trafiken och bygga över 100 000 nya laddplatser för elbilar fram till 2030.

Ämnen i artikeln:

elbilarladdinfrastruktur

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I Hagastaden invigs ett 550 meter långt parkeringshus med 1 000 p-platser med laddmöjlighet. På måndag blir totalt 800 platser tillgängliga i en anläggning placerad helt under mark, med tre bilinfarter och gångentréer från elva trapphus. 

– Vi har som mål att Stockholms stad ska vara världsledande i att minska klimatutsläppen. Då måste det vara enkelt att välja bort bensin- och dieselbilen. Därför öppnar vi nu Europas största parkeringshus för laddbara bilar, kommenterar Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad. 

Läs även: Guide: Så blir fastighetsägare vinnare på elbilsboomen

På marknivå kommer nya Norra stationsparken att byggas, med en yta på 18 000 kvadratmeter. Stockholms stad har som mål att bygga 100 000 laddplatser för elbilar till 2030 och ska redan 2026 erbjuda laddmöjlighet i samtliga av sina garage.

P-hus Hagastaden

• Bygget påbörjades 2014 och har tagit tid då allt byggande i området måste ske i samklang. Därför avslutas den sista etappen av P-huset preliminärt först år 2026. 

• Byggs av det kommunala parkeringsbolaget Stockholm Parkering för 789 miljoner kronor. Laddinfrastrukturen kostar cirka 24 miljoner, varav 5 miljoner bekostas med hjälp av det statliga investeringsstödet Klimatklivet. 

• Huset har tre våningar under jord och är indelad i tre sektioner med egna ingångar och infarter. 

• Taket kommer att bli en park; Norra Stationsparken. 

• Cykelparkeringar och poolbilsplatser finns också. 

 

Källa: Stockholm Parkering

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev