fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

Trafikverket häver miljardkontrakt på Västlänken: "Vår plikt att agera"

Publicerad: 24 januari 2023, 13:46

Trafikverket har beslutat att häva kontraktet med AGN Haga, den entreprenör som bygger deletapp Haga, i Västlänken. Bakgrunden är "omfattande och tilltagande förseningar".

Ämnen i artikeln:

TrafikverketGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Entreprenören AGN, som är ett konsortium mellan turkiska bolaget Gülermak, italienska Astaldi och norska Segermo Entreprenad under en längre period haft en omfattande och växande försening. Därför väljer Trafikverket nu att häva kontraktet, meddelar beställaren i ett pressmeddelande.

– När en entreprenör inte klarar av att leverera i enlighet med ingångna avtal är det vår plikt att agera för att värna våra gemensamma skattemedel. Vårt ansvar är att säkerställa ett effektivt, hållbart transportsystem och ställa höga krav på kostnadskontroll. konstaterar Patrick Guné, chef för Trafikverkets verksamhetsområde Stora projekt.

Läs även: Osäkert om Barkarbystaden får T-bana i tid: “Kommer bli tufft”

Kontraktet med AGN upphör med omedelbar verkan och arbetsplatserna tas över av Trafikverket till dess att en ny entreprenör kan vara på plats.

Nästa steg är att Trafikverket kommer att påbörja en ny upphandling av återstående arbete. Trafikverkets mål är att fullfölja arbetet med en annan entreprenör, för att minimera påverkan på tid och kostnad. En åtgärd är att Trafikverket kommer tillföra kapacitet i järnvägssystemet genom att öppna Västlänkens Station Centralen, 2026.

– Beslutet har föregåtts av en längre och djupgående dialog med AGN, där vi inte kunnat komma fram till en acceptabel lösning avseende produktionstid och sluttid för färdigställande. Därför bedömer vi att en ny upphandling av en eller flera entreprenörer kommer att skapa bättre förutsättningar för leverans av återstående arbeten, säger Bo Larsson, Västlänkens projektchef.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev