Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tillstånd för utbyggnad av Landvetter

Publicerad: 17 juni 2015, 09:24

På onsdagen kom en dom från mark- och miljödomstolen som ger Landvetter flygplats rätt att utöka sin trafik, uppger Göteborgs-Posten. I och med domen kan utbyggnaden av flygplatsen nu fortgå.


Ämnen i artikeln:

GöteborgLandvetterSwedavia

På onsdagen kom en dom från mark- och miljödomstolen som ger Landvetter flygplats rätt att utöka sin trafik, uppger Göteborgs-Posten.

I och med domen kan utbyggnaden av flygplatsen nu fortgå. Byggplanerna ligger i att satsa på en större terminal, ett nytt hotell, ett Airport City och höghastighetsjärnväg – som ska ge 10 000 nya jobb.

Central för expansionen har miljötillståndet varit. Swedavia ansökte om tillstånd för 120 000 flygrörelser per år, jämfört med dagens tillstånd på 80 000. Detta baseras på en förväntan om så många rörelser till 2038, vilket förväntas generera 9,5 miljoner passagerare, med grund i Göteborgsregionens förväntade expansion.

Swedavia beskrev också vilka konsekvenser ett ökat flygande får för miljön, och hur man arbetar med de frågorna. Att nå nollutsläpp från själva flygplatsverksamheten är målet till 2020.

Ur domstolens beslut:

“Mark- och miljödomstolen, som godkänner den i målet upprättade miljökonsekvensbeskrivningen, lämnar Swedavia AB tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (1998:808) att vid Göteborg Landvetter Airport bedriva flygplatsverksamhet på en rullbana i en omfattning av högst 120 000 flygrörelser per år samt att, vid behov, göra de nybyggnationer samt om- och tillbyggnader som anses nödvändiga för denna verksamhet. Detta tillstånd ersätter tidigare meddelade tillstånd och villkor för verksamheten.”

Onsdagens dom kan överklagas inom tre veckor. Överklagandet prövas av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

Redaktionen
Källa: Vänersborgs tingsrätts dom, Göteborgs-Posten

Ämnen i artikeln:

GöteborgLandvetterSwedavia

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.