Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Svenskflaggat kryssningsfartyg blir flyktingboende

Publicerad: 5 augusti 2022, 10:07

Kryssningsfartygen Galaxy mellan Stockholm-Åbo och Silja Europa mellan Helsingfors-Tallinn tas ur trafik.

Foto: Marko Stampehl

Tallink Grupp går på knäna dessa kristider och tvingas därmed chartra ut ytterligare två fartyg som flyktinganläggningar, samtidigt som svensk besättning varslas om arbetsbrist.


Ämnen i artikeln:

NederländernaSvepet

Under våren meddelade bolaget att man chartrar ut Lettlandsflaggade fartyget M/S Isabell som flyktingboende i Tallinn, samt Estlandsflaggade M/S Victoria för samma sak i Skottland. 

Nu tvingas bolaget i sviterna av coronapandemin och på grund av kriget i Ukraina som fått bränslepriserna att skena att teckna två till sådana kontrakt. Den här gången för svenskflaggade Silja Galaxy och Estlandsflaggade Silja Europa som ska chartras till Nederländerna. 

– Avtalen är nödvändiga för att få en stabil ekonomi för en längre tid framöver. Tack vare de åtgärder vi vidtar nu kommer Tallink Grupp att kunna stå starkt den dag vår trafik kan återgå till full kapacitet. För närvarande är detta det bästa vi kan göra för bolagets framtid, kommenterar bolagets vd Ats Joorits.

Styrelsen startar även en process för att byta flagga på Galaxy-fartyget från svensk till estnisk flagg och varslar därmed 265 personer i den svenska besättningen. Samtal med fackförbund har inletts. 

Silja Europa blir ett tillfälligt flyktingboende i Nederländerna från den 20 augusti under en period på sju månader och upp till tio månader. Galaxy från den 20 september för ett lika långt kontrakt. 

Den sista avgången till Åbo sker den 11 september.

Tallink Silja AB är det svenska dotterbolaget i koncernen och efter förändringarna kommer bara Symphony ha svensk flagg. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NederländernaSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.