fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

Svenska kraftnät föreslår maxtak på elstöd för företag på 22 miljoner

Publicerad: 4 januari 2023, 15:16

Foto: Martina Holmberg / TT

Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor).

Ämnen i artikeln:

Svepet

ND


Det skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande på onsdagen.

Svenska kraftnät ansöker hos Energimarknadsinspektionen, Ei, om att få använda kapacitetsavgifter för att finansiera en modell för elstöd till näringsidkare och juridiska personer.

Förslaget bygger till stora delar på samma modell som gäller elstöd till hushåll, som är planerat att börja betalas ut av försäkringskassan i februari.

Förslaget innebär att elstöd går till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 3 och 4, dock med tak som inte får överstiga 2 miljoner euro.

"Ersättningsnivåerna bygger på hur stort medelpriset har varit i elområdena i relation till ett referenspris på 75 öre kWh. Då medelpriset i elområde 1 och 2 har varit lägre än referenspriset under perioden ges inget elstöd", säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad på Svenska kraftnät, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev