Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Storsatsning på datacenter i norr

Publicerad: 29 mars 2019, 11:48

I partnerskap med ett tyskt bolag planerar Skellefteå Kraft att bygga en av Sveriges största datacenterparker i Finnfors utanför Skellefteå.


Ämnen i artikeln:

SkellefteåSkellefteå kraft

Genom ett partnerskap med tyska NDC Datacenters GmbH positionerar sig Skellefteå Kraft nu för att bygga en datacenterpark. Planen är att genomföra en stegvis utbyggnad av datacenterparken och målet är att komma upp till en kapacitet om 120 MW. Anläggningarna kommer att säljas eller hyras ut till datacenteroperatörer.

– Satsningen på en datacenterpark är logisk för Skellefteå Kraft, erbjuder en potentiellt god avkastning och bidrar positivt till regionens utveckling. Samtidigt skapar vi samhällsnytta genom att bidra med ett hållbart alternativ för datalagring. Finnforsområdet blir därmed hem till en konkurrenskraftig datacenterpark, med hög energieffektivitet där elen kommer från 100 procent förnybara källor som vind- och vattenkraft, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

Etableringen av det första datacentret i Finnfors planeras inledas under 2019.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.