Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stockholmarna positiva till utbyggd tunnelbana

Publicerad: 27 maj 2019, 12:00

Statistik från Demoskops undersökning om tunnelbanans anseende i Stockholm.

Stockholmarna är positiva till tunnelbana som färdmedel och så även dess utveckling. Enligt en ny undersökning från Demoskop visar Stockholmsborna ett tydligt stöd för att tunnelbanan ska byggas ut till Lidingö, Tyresö och Täby.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Totalt tillfrågades 2 211 personer som är bosatta i Stockholms län.

Runt 70 procent av de tillfrågade upplever kvaliteten på tunnelbanan som antingen ganska hög eller mycket hög. Endast nio procent är i någon mån negativa. Den nöjdaste gruppen är äldre personer i åldern 65-89 år där 78 procent ger positiva omdömen.

– Tunnelbanan är pulsådern i Stockholms arbetspendlande och kopplar ihop stora delar av staden på ett effektivt sätt. Vi är övertygade om att tunnelbanan kommer vara väldigt viktig för att Stockholm ska kunna växa och utvecklas till Europas bästa huvudstad, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Runt 76 procent ställer sig bakom att bygga ut tunnelbanelinjen till Täby. Medan utbyggnaden till Lidingö får stöd av 64 procent och för Tyresö landar samma siffra på 70 procent.

– Ännu bättre kollektivtrafik och ett välutvecklat tunnelbanenät som når fler platser kommer att bli viktigt för att minska beroende av biltrafik inom staden. Därför är det positivt att regionen arbetar med en generalplan för att förstärka tunnelbanans framtida kapacitet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Totalt tillfrågades 2 211 personer som är bosatta i Stockholms län.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.