Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stockholm-Helsingfors på 28 minuter

Publicerad: 5 juli 2016, 05:00

Utifrån en grundidé från Teslas grundare Elon Musk tar företaget Hyperloop One fram ett nytt transportmedel som ska möjliggöra att resa mellan Stockholm och Helsingfors i 1 000 kilometer i timmen.


Ämnen i artikeln:

KPMG

Utifrån en grundidé från Teslas grundare Elon Musk tar företaget Hyperloop One fram ett nytt transportmedel som ska möjliggöra att resa mellan Stockholm och Helsingfors i 1 000 kilometer i timmen.

KPMG har på uppdrag av FS Links, tillsammans med Ramböll och Setterwalls, analyserat möjligheten att bygga en fast förbindelse mellan Stockholm och Helsingfors utifrån ett kommersiellt, tekniskt och legalt perspektiv. Den teknik som har utretts för denna förbindelse är Hyperloop One. Resultatet presenteras i en idéstudie.

Hyperloop One grundar sig på en idé från Teslas grundare Elon Musk om ett transportmedel som går över 1000 km i timmen i ett rör med lågt lufttryck. Företaget är baserat i Kalifornien. Ett lyckat test för drivsystemet genomfördes den 11 maj i Nevadaöknen i år och planen är ett fullskaligt test i 1 000 kilometer i timmen redan under första kvartalet 2017.

De initiala beräkningarna på en fast förbindelse mellan Stockholm och Helsingfors visar att det skulle ta cirka 28 minuter att ta sig mellan de två huvudstäderna. Kostnaden för den 500 km långa korridoren mellan Stockholm och Helsingfors, som i idéstudien är tänkt att ha 11 stationer, uppskattas uppgå till 19 Miljarder euro (inkluderat Hyperloop One systemet).

Den 1 Juli presenterades även ett Letter of Intent mellan den finska staden Salo och FS Links. Avsiktsförklaringen handlar om att undersöka möjligheten till att bygga en ”Proof of Operations Facility”, det vill säga en testanläggning mellan Salo och Åbo, som utgör en del av korridoren. Därutöver åtar sig Salo att upplåta mark för 10 000 bostäder.

Redaktionen

Källa: KPMG

Ämnen i artikeln:

KPMG

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.