lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Infrastruktur

Statlig kontroll av underhåll på järnvägarna

Publicerad: 12 januari 2017, 11:26

Foto: Wikimedia/Fifo.

Regeringen har beslutat att Trafikverket snarast ska genomföra åtgärder för att i egen regi övervaka behovet av underhåll på järnvägen.

Ämnen i artikeln:

Anna JohanssonTrafikverket

Det innebär att Trafikverket själva kommer att genomföra kontroller för att upptäcka behov av underhållsinsatser i järnvägen samt att Trafikverket också kontrollerar att entreprenörerna lever upp till krav i kontrakt. I infrastrukturpropositionen som presenterades i oktober, 2016, aviserades en ökning av den ekonomiska ramen för infrastruktur där bland annat investeringar i järnvägsunderhåll höjdes från 85 miljarder till 125 miljarder.

– Regeringen satsar på kraftigt ökade resurser till järnvägsunderhåll. För fler tåg i tid är det också viktigt att Trafikverket i sin egen organisation har god kunskap om anläggningen, dess tillstånd och behov av åtgärder. Dagens beslut är en viktig del för att kunna bedriva en fungerande underhållsverksamhet. Staten ska ta det samlade ansvaret för kontroll och utförande av underhåll inom järnvägen och detta beslut är ett steg på vägen, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Beslutet grundar sig på en delrapportering från Trafikverket som på uppdrag av regeringen ser över hur järnvägsunderhållet kan organiseras.  Uppdraget  ska slutrapporteras den 24 februari 2017.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev