Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Solna sänker parkeringsnormen för bilar

Publicerad: 21 februari 2014, 11:43

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att sänka Solnas parkeringsnorm för bilar och samtidigt göra den mer flexibel. Den nya normen ska bidra till att fler mindre lägenheter byggs. Vid nybyggen kan bilplatser ersättas med cykelplatser.


Ämnen i artikeln:

Solna

– Solna får nu en parkeringsnorm som blir mer flexibel och tar större hänsyn till de mindre lägenheternas parkeringsbehov. Vi tror att detta kommer att underlätta byggandet av mindre lägenheter, säger Anders Ekegren, kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Parkeringsnormen ligger till grund för att beräkna behovet av parkeringsplatser när detaljplaner tas fram och ansökningar om bygglov ska bedömas. Den nya normen ska bidra till att fler mindre lägenheter byggs. Bland studenter och boende i smålägenheter är behovet oftast lägre, jämfört med för boende i större lägenheter. Därför innehåller den nya parkeringsnormen ett flexibelt spann på 0,7–1,1 bilplatser/bostad, jämfört med den tidigare normen på 1,1. Riktvärdet för boendeparkering inklusive besökare blir 0,8 bilplatser/bostad.

Bedömningsgrunder för antalet bilplatser när nya bostäder byggs blir lägenheternas storlek, närhet till kollektivtrafik och service. För att uppmuntra att fler tar cykeln istället för bilen kan krav ställas redan vid detaljplanearbetet om att det ska skapas parkeringsplatser för cykel.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Solna stad

Ämnen i artikeln:

Solna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.