Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Snabbare utbyggnad ger snabbare tåg

Publicerad: 21 september 2017, 18:17

Sverigeförhandlingen konstaterar i sitt remissvar på Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet att sänkta hastigheter innebär är höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän cirka 2095.


Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

Sverigeförhandlingen konstaterar i sitt  remissvar på Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet att sänkta hastigheter innebär är  höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän cirka 2095.

Trafikverkets uppdrag från regeringen är att föreslå en utbyggnad inom ramen för den ordinarie infrastrukturbudgeten. Med de förutsättningarna är höghastighetsjärnvägen inte utbyggd förrän cirka 2095, konstaterar man från Sverigeförhandlingen.  Att bygga för 320 km/tim skulle enligt Trafikverket medföra kostnader som är svåra att motivera, eftersom den högre hastigheten inte bedöms kunna nyttjas förrän långt fram i tiden, när hela systemet är utbyggt. Men Trafikverket konstaterar dock att en högre hastighet kan motiveras om utbyggnaden sker snabbare genom en kraftigt ökad finansiering, till exempel genom lån.

Sverigeförhandlingen föreslår följande:
Hela höghastighetsjärnvägen bör byggas för 320 km/tim istället för 250 km/tim som Trafikverket föreslår. Hög hastighet är av avgörande betydelse för att den nya järnvägen ska få stora positiva effekter på klimat och samhällsutveckling.
  Ostlänken bör byggas för 320 km/tim istället för 250 km/tim som Trafikverket föreslår.
 Staten bör komplettera anslagsfinansieringen med lån för att säkerställa en snabb utbyggnad av höghastighetsjärnvägen med högre hastighet. Först när hela systemet är utbyggt kan höghastighetsjärnvägens nyttor realiseras.

– Med lånefinansiering kan höghastighetsjärnvägen bli verklighet till år 2035-2040 och spåren byggas för 320 km/tim. Våra nuvarande överbelastade spår avlastas, fler kan resa med tåg, och gods flyttar över från väg till järnväg. Det ger stora samhällsnyttor med bland annat större arbetsmarknadsregioner och ökat bostadsbyggande. Klimatet, resenärerna och samhället kan helt enkelt inte vänta till nästa sekelskifte på detta, säger HG Wessberg, förhandlare Sverigeförhandlingen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.