Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

SBB värmer upp hus med överskottsel från datahall i Haninge

Publicerad: 8 november 2022, 09:50

Haninge kommunhus är en av de byggnader som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias datahall i närheten. Till höger SBB:s regionchef Alexander Hedin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Framöver kommer SBB:s fastigheter i Haninge, däribland kommunhuset, att värmas upp med överskottsel från Telias lokala datahall. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB FastigheterHaninge

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


För att ta tillvara på datahallarnas överskottsvärme har Telia och SBB ingått ett gemensamt samarbete. De fastigheter som berörs är Haninge kommunhus, Söderbymalmsskolan, äldreboendet Terrassen samt flertalet kontorsverksamheter.

I mitten av juli månad 2022 byggde SBB ett borrhålslager med 166 stycken hål som anlagts på en av SBB:s fastigheter för att omhänderta överskottsvärmen som produceras av Telias intilliggande datahall. Samtidigt som Telias datahall producerar spillvärme åt SBB:s fastigheter kommer datahallen att kunna kylas ner av samma borrhålslager. Kylan motsvarar huvuddelen av datahallens kylbehov. Lösningen tar höjd för effekterna av höjda temperaturer på grund av klimatförändringarna.

Läs mer: Växande aktör planerar fler stora 08-anläggningar: ”Det blir en hisklig massa kilowattimmar”

– Vi är mycket stolta över denna energibesparande åtgärd och vårt samarbete med Telia. Detta ligger helt i linje med vår vision om att vi ska vara klimatpositiva till år 2030”, säger Alexander Hedin, SBB:s regionchef i Stockholm, i en kommentar.

I pressmeddelandet skriver SBB att energiprojektet innebär drygt 100 000 kvadratmeter fastighetsyta blir självförsörjande på värme vilket motsvarar en besparing om cirka 5 600 MWh per år.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev