Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Regeringen lägger fram infrastrukturplanen

Publicerad: 4 juni 2018, 11:50

Foto: Dreamstime.

Regeringen har fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Både Norrbotniabanan och nya stambanor för höghastighetståg finns med.


Totalt satsas 622,5 miljarder kronor. Utöver det tillkommer 90 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansieringar.

• 125 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga järnvägar
• 164 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga vägar
• 333,5 miljarder kronor till utveckling av transportsystemet

Bland de namngivna planerna finns bland annat Norrbotniabanan, sträckan mellan Umeå och Skellefteå, som påbörjas under planperioden. Fyrspårsutbyggnaden mellan Uppsala och länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm. Regeringen uppger även att målet är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas för Stockholm och Göteborg respektive Malmö. Utbyggnaden ska utgå från var och en av de tre ändpunkterna. I den nationella planen för 2018–2029 ingår sträckorna Järna-Linköping (Ostlänken), Lund-Hässleholm samt utöver Trafikverkets förslag även Göteborg-Borås med 3,7 miljarder kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News